Törzshely

2022.06.13. 17:20

Egert már meghódította, de a színvonalból nem enged a Mister Sushi

Az egri belváros szélén elhelyezkedő Mister Sushi étterem lett a Törzshely játékunk nyertese a megyeszékhely kategóriában. A vállalkozás tulajdonosa, Kovács István régi motoros a szakmában, olyannyira, hogy munkája révén már bejárta a fél világot, és jó pár elismerésben is részesült. Portálunknak egyebek mellett a szakma szeretetéről, az újdonság varázsáról és a jövőbeni tervekről is beszélt.

Tóthpál Zoltán

Kovács Istvánnak a jövőre is nagy tervei vannak

Forrás: Beküldott fotó

– Először is szívből gratulálok az elismeréshez, hiszen Törzshely játékunkban a Mister Sushi megyeszékhely kategóriában mindenkit megelőzött. Számított rá?
– Köszönöm szépen a gratulációt! Bíztam benne, hogy elérünk valamilyen eredményt, ugyanakkor láttam azt is, hogy mennyire erős a mezőny. Egészen az első két hétig folyamatosan követtem az eredmények alakulását, ekkor láttam, hogy volt, aki nagyon elhúzott, ekkor pedig támadt egy kis elbizonytalanodás a részünkről. Az események sűrűsége miatt az utóbbi napokban nem is nagyon figyeltem az állást, a marketingesünk hívta fel a figyelmet, hogy "Pisti, megyeszékhely kategóriában nyertünk!"

– A siker jelent valamilyen megerősítést önök számára?
– Azt gondolom, hogy igen. Három éve vagyunk nyitva, és mindig is nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy népszerűsítsük az éttermet. Száznyolcvan kilométeres körzetben is nagyon sok visszajáró vendégünk van, esténként rendszeresen csak előre foglalással lehet asztalhoz jutni. Ez a siker is egy visszaigazolása annak, hogy az emberek szeretnek bennünket és szeretik a szolgáltatásainkat. Nagyon jó visszajelzés, hogy olyan irányba megy az elmúlt három év munkája, amit el is terveztem.

– Hogy jött egyáltalán az ötlet, hogy éppen egy ázsiai jellegű éttermmel szeretne próbálkozni?
– Négy évvel ezelőtt költöztem Egerbe, és már akkor tudtam, hogy mindenképp szeretnék nyitni egy éttermet. Voltak ötleteim, és azt láttam, hogy az ázsiai vonal Budapest és Debrecen között hiánypótló megoldás lenne. Ugyanis nincs nagyon más ilyen étterem rajtunk kívül. A tervem az volt, hogy valami egyedit kínáljak a vendégeknek, hiszen hamburgeressel vagy pizzázóval tömegével lehet mindenhol találkozni. Jelen pillanatban százötven kilométeres körzetben nincs versenytársunk. Ez persze nehézséget is jelent, hiszen folyamatosan törekednünk kell arra, hogy biztosítsuk a vendégek számára a nívós szolgáltatásokat. Odafigyelünk például a csomagolóanyagra is; ökológialag gyorsan lebomló, újrafelhasználható anyagokat használunk, mindenben megfelelve a mai modern környezetvédelmi előírásoknak.

– Jól gondolom, hogy némi kockázatot is jelentett a vállalkozás? Tény ugyanis, hogy az egriek, és a magyarok alapvetően másfajta ízvilághoz vannak hozzászokva.
– Mondhatjuk azt is, hogy 19-re kellett lapot húznom. Valóban, az ország középső, keleti régiójában félig-meddig ismeretlen ez a fajta ízvilág, továbbá az is kockázatot jelentett, hogy állandóan szinten tudjuk tartani a kínálatot. Komoly marketing tevékenységgel tudtuk kibővíteni a rajongó táborunkat, ennek pedig az is az eredménye, hogy már nem csak Egerből érkeznek hozzánk vendégek, hanem az ország más pontjairól is célzottan minket választanak. De visszatérve a kérdés első részéhez: igen, jelentett némi kockázatot a vállalkozás elindítása, viszont azt gondolom, hogy kockázat nélkül nincs üzlet. Mindent önerőből oldottam meg, 20 éves fiammal - aki egyébként szintén szakács - együtt visszük az üzletet.

– Vagyis mondhatjuk azt, hogy az újdonság varázsa hozta meg az áttörő sikert?
– Biztos vagyok benne, hogy valamit az újdonság varázsa is hozzátett, ugyanakkor azt is vallom, hogy kemény munka nélkül nincs semmilyen siker. Minden a csapatmunkáról szól, valamint hatalmas szerepe van a jó marketingnek, s annak, hogy a különböző információs csatornákon is eljussunk az emberekhez. Nyilván vannak olyanok, akik nem szeretnek bennünket, de ezek a kritikusok is megjegyzik a bejegyzéseikben, hogy nem az étterem minőségével van bajuk. Az újdonság varázsa abban biztosan segített, hogy nagyon sokan lettek kíváncsiak arra, milyen is ez az étel. Merthogy eddig sokan csak a rajzfilmekben, egyéb helyeken találkoztak eddig a sushival, most azonban azért látogatnak el hozzánk, mert szeretnék megkóstolni.

– Üzletvezetőként, szakemberként mi a filozófiája? Mi az, amiből sosem engedne?
– Csak olyan ételt adok ki a kezemből, amit én is nagyon szívesen elfogyasztanék. Mindig megválogatom az alapanyagokat, és a kollégáimtól is kiemelten kérem, hogy egészen a tálalásig minden apró részletre figyeljenek oda. Ezekből az elvekből sosem engednék.

– Most már szerencsére múlt időben beszélhetünk a járványhelyzet okozta korlátozásokról. Mennyire érintette nehezen ez az időszak?
– Az első időszak borzasztóan érintett, bevallom őszintén, teljesen kilátástalannak láttam a helyzetet. Sok vendéglátós kollégám nevében is beszélhetek, hiszen egy teljesen ismeretlen helyzettel kellett szembesülnünk. Volt időszak, amikor konkrétan nulla forint volt a bevételünk, két-három napon keresztül egyetlen egy ételt sem adtunk el. Ekkor aztán leültünk a csapattal, és elkezdtünk ötletelni, hogy most mégis mi legyen. Kitaláltuk azt, hogy kibővítjük a sushi-rajongók táborát, és elkezdjük a kiszállítást más településekre is. Aztán úgy találtuk, hogy erre nyitottak az emberek. Szerencsére a kormány is segítséget nyújtott, és szépen lassan azt vettük észre, hogy vissza tudtunk állni egy olyan normára, hogy nem kellett elküldenem egyetlen alkalmazottamat sem. Közös munka eredménye volt a megoldás, nemcsak az én érdemem.

– Üzenne valamit a vendéglátós kollégáinak? Mi az, ami nélkül elképzelhetetlen ez a szakma.
– A legfontosabb szerintem a szakma szeretete. Azt is látom továbbá, hogy rengetegen hagyták el a pályát az elmúlt években, és sajnos nem tértek vissza. Ez óriási kiesést és problémát jelent. Ezért azt üzenném mindenkinek, hogy amennyire csak lehet, próbálják megteremteni a munkafeltételeket és tartsák meg az alkalmazottakat. Gondolkodjanak pozitívan, segítsék az iskolákat abban, hogy megfelelő szakembereket képezzenek.

– És ezek után merre tovább? Terveznek valami újítást a közeljövőben a Mister Sushiban?
– A marketinges kollégával megállás nélkül azon agyalunk, hogyan tudjuk még jobban megismertetni a sushit az emberekkel. Mindig törekedünk valami újdonságtra, húsvétkor például a szomszédos parkban elrejtettünk tojásokat, amelyekben egy-egy étkezésre jogosító kupon volt. Mindig vannak egy kicsit rendhagyó meglepetéseink, a nyárra is készülünk programokkal, amelyekkel az embereket a parkba és az étterembe vonzzuk. Emellett szeretnénk más városokba, körzetekbe is eljuttatni a finomságainkat.

- Említette, mennyire fontos ön számára, hogy más településekre is eljusson a Mister Sushi. Miért is?
- Elsősorban mint üzletember mondhatom, hogy szeretnénk minőségi előrelépést elérni a vállalkozásunkkal, nem csak egy helyben toporogni. Mindig megnézem a konkurens, rivális cégek ötleteit, és ők is arra törekednek, hogy folyamatosan fejlődjenek. Persze nem nagy, hanem kis lépésekben kell gondolkodni. Szeretnénk még több városba eljuttatni a sushi és a ramen leves szeretetét. Bejártam a fél világot, nagyon boldog lennék, ha a lehető legtöbb emberrel tudnám megismertetni ezt ezt az ízvilágot.

- Vannak azonban a meggyőzhetetlenek, akikkel csak azért sem lehet megszerettetni ezt az ételt. Hogyan győzné meg a leginkább fanyalgókat, hogy kipróbálják a sushit?
- A kínálatunk között akadnak olyan ételek, amelyek a magyar ízekhez is nagyon közel állnak. Így mindig érkeznek olyan vendégek, akik ugyan idegenkednek az ázsiai ételektől, de a széles kínálatnak köszönhetően be tudjuk csalogatni őket is a Mister Sushiba. Továbbá amiért még érdemes kipróbálni ezt az ételt, az nem más, mint az egészséges, tudatos táplálkozás. A sushinak teljesen mások az összetevői, mint mondjuk a birkapörköltnek vagy a sztrapacskának. Nagyon sok benne a vitamin, magas a beltartalmi értéke, van benne rizs, amelynek egyebek mellett egyik jó tulajdonsága, hogy nem okoz elhízást. A sushi bármilyen sportos tevékenység vagy diéta mellett is nyugodtan fogyasztható. Nem véletlen, hogy több sportolót, testépítőt is rendszeresen vendégül látunk az étteremben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában