Testületi ülés

2022.06.14. 13:55

Nem támogatták a nagyrédei óvodavezetőt, de új pályázatot sem szavaztak meg

Nagyrédén a legutóbbi képviselő-testületi ülés után patthelyzet alakult ki az óvodavezetői állás augusztusi betöltésével kapcsolatban. A grémium döntése miatt a jelenlegi intézményvezető kinevezése nem hosszabbítható meg, de egyelőre pályázat kiírása sem lehetséges az állásra.

Szabó István

Nemet mondtak a hosszabbításra és az új pályázatra is

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján az intézményvezető kiválasztása – ha e törvény másképp nem rendelkezik – nyilvános pályázat útján történik. A pályázat mellőzhető, ha az intézményvezető ismételt megbízásával a fenntartó és a nevelőtestület egyetért. Egyetértés hiányában, továbbá az intézményvezető harmadik és további megbízási ciklusát megelőzően a pályázat kiírása kötelező. 
Siposné Fodor Judit polgármester arról tájékoztatta portálunkat, hogy Kovácsikné Groszmanek Krisztina jelenlegi óvodavezető megbízatása július 31-én lejár. Mint mondta, az ő esetében fennállt a törvényi lehetőség arra, hogy a következő vezetői ciklusát pályáztatás nélkül továbbvigye. A jogszabály által megkövetelt szakmai támogatottsággal is rendelkezett, hiszen a nevelőtestület az előzetes, titkos szavazáson száz százalékban támogatta, a dajkák közössége is hasonló arányban voksolt mellette. Az óvoda szülői munkaközösségének szavazásán a nyolc megjelent szülőből hét javasolta az intézményvezető pályázat nélküli folytatólagos kinevezését. 

– Ezek után a június 2-i testületi ülésen szavazásra bocsátottam azt az előterjesztést, mely arról szólt, hogy Kovácsikné Groszmanek Krisztina tovább folytathassa vezetői munkáját – részletezte Siposné Fodor Judit. – Ezzel a törvényben előírt fenntartói támogatást is megszerezhette volna, és pályáztatás nélkül maradhatott volna óvodavezető. A héttagú testületből három képviselő, Csernyik Ottó, Szabad Csaba és én magam támogattuk az előterjesztést. Négy képviselő, Balázs József, dr. Tóth Eszter Enikő, Balázsné Kelemen Erika és dr. Kovács István tartózkodott. Elmondták, hogy elégedettek a vezető munkájával, de szeretnék, ha mégis pályázatot írnánk ki. A négy képviselő döntése értelmében tehát az óvodavezetőnk pályáztatás nélkül nem folytathatja vezetői munkáját.

Ezek után arról kellett szavazni, hogy pályázatot írunk ki a vezetői állásra. Arra a kérdésre, hogy ki ért egyet a pályázat kiírásával, három képviselő, Balázs József, dr. Tóth Eszter Enikő és Balázsné Kelemen Erika igennel szavazott, hárman pedig, Csernyik Ottó, Szabad Csaba és én magam nem támogattuk azt, dr. Kovács István tartózkodással voksolt. Mindez azt jelenti, hogy a pályázat kiírását sem szavazta meg a testület. A jelenlegi helyzet szerint 2022. július 31-e után nincs vezetője az óvodának – összegezte a polgármester, majd folytatta. – Az ülésen később Balázs József és dr. Tóth Eszter Enikő azzal a kéréssel állt elő, hogy szavaztassam újra az óvodavezetői pályázat kiírására vonatkozó javaslatot. Erre az ülésen nem volt lehetőség. A törvény értelmében lezárt napirendet visszanyitni nem lehet, illetve újra szavazásra akkor van lehetőség, ha annak eredményét valamilyen okból nem lehet egyértelműen megállapítani. A mi esetünkben a szavazás eredménye egyértelmű volt. Miután a törvény értelmében óvodavezetőnek lenni kell, így újra összehívnom a grémiumot, várhatóan egy rendkívüli ülésre – fogalmazott Siposné Fodor Judit. 

Megkeresésünkre Balázs József képviselő azt válaszolta, hogy egyszer valóban dönthet úgy a fenntartó, jelen esetben tehát az önkormányzat, hogy pályázat nélkül maradhasson az intézményvezető az állásában, de ez nem kötelező előírás. 
– Véleményem szerint az a leghelyesebb, ha egy ilyen nagy intézmény esetében versenyben dől el a vezető személye. Akkor tudunk dönteni a legmegfelelőbb személy, a legjobb szakmai program mellett. Én úgy gondolom, hogy a pályázati kiírásról egy önálló előterjesztésben kell dönteni, ahol a pályázat kiírója, azaz a fenntartó önkormányzat megfogalmazza a betöltés feltételrendszerét. Ez így helyes. Az ülésen kért újra szavazással kapcsolatban azt kell tudni, hogy nagyon sok önkormányzatnál a szervezeti és működési szabályzatban megvan a lehetőség visszatérni egy adott napirendi ponthoz. Nálunk folyamatban van egy új szabályzat kialakítása, és azt jeleztem, hogy jó lenne ezzel a kérdéssel is foglalkozni benne. Az óvodavezetői állás augusztus elsejétől történő betöltéséről tudunk még dönteni a későbbiekben – foglalta össze Balázs József. 
Megkérdeztük Kovácsikné Groszmanek Krisztina óvodavezető véleményét is a kialakult helyzetről, de ő azt válaszolta, hogy nem kíván hozzászólni az ügyhöz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában