Szankciók

2022.06.01. 06:51

Szigorodnak a kutyatartási szabályok Kerecsenden

Az elmúlt években számos alkalommal tettek panaszt a helyi lakosok a községben a polgármesteri hivatalban, valamint a rendőrségen arról, hogy fékezzék meg a gondatlan ebtartókat. Június 1-jétől újabb jogszabály alapján következetesen és szigorúan lépnek fel a szabálysértők ellen.

Barta Katalin

Aki kutyát fogad magához, fontos, hogy tisztában legyen azzal: felelősséggel tartozik érte

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Elegük van a helyben élőknek a felelőtlen ebtartókból. Több nyilvános fórumon is elhangzott már az elmúlt években, hogy valamit tenni kell a kóbor kutyák, s főképpen a gondatlan gazdáik ellen. 

Lapunkhoz is többször fordultak helybeli lakók segítségért. Elmondták, megelégelték, hogy gyerekeiket reggelente nem tudják biztonságosan az iskolába indítani a kóbor négylábúak miatt. Előfordult olyan eset is, hogy mozgássérültre támadtak rá az esti órákban a szabadban kószáló kutyák. 

Júniustól szigorúbban lépnek fel a gondatlan gazdák ellen. Erre dr. Szász Kata jegyző hívta fel a lakosság figyelmét. A jogkövetkezmények a minden háztartásba eljuttatott szórólapokon s a község hivatalos honlapján is olvashatók. Június 1-jét követően rendszeres és fokozott ellenőrzést végeznek a polgármesteri hivatal munkatársai az ebtartás szabályainak betartása érdekében. Ellenőrzik a veszettség elleni kötelező oltások meglétét, a mikrocsip-megjelölést, az ebnyilvántartásba történő bejelentést. A vonatkozó rendelkezéseket megszegő állattartók ellen haladéktalanul eljárást kezdeményeznek. 

Az indoklásban az áll, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény hatálya kiterjed a kedvtelésből tartott jószágokra is. 
Ennek értelmében az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. Aki tevékenységével vagy mulasztásával az állatok védelmére, kíméletére vonatkozó jogszabály vagy hatósági határozat előírását megsérti, netán annak nem tesz eleget, az a magatartásának súlyához, ismétlődéséhez, s különösen az állatnak okozott sérelem jellegéhez, időtartamához igazodó mértékű állatvédelmi bírságot köteles fizetni! 

Az állatvédelmi bírságot az állatvédelmi hatóság szabja ki, jelen esetben a jegyző tölti be ezt a szerepet. A határidőre meg nem fizetett állatvédelmi bírságok egyébként adók módjára behajtandó köztartozásnak számítanak. 

Külön felhívják az ebtartók figyelmét arra is, hogy az állatvédelmi bírság összege a faluban tavaly január 7-től módosult, ennek alapján a mulasztókra kiróható alapösszeg 75 ezer forint. 

Dr. Szász Kata jegyző arra kéri a lakosságot, hogy a veszettség elleni oltásra, a csip behelyezésére, illetve a bejelentésre vonatkozó szabályokat tartsák be! 

– Ha a jogszabályban meghatározott kötelezettségének még nem tett eleget, azt kérem, haladéktalanul pótolja! Kérem, nagyobb odafigyeléssel akadályozzák meg, hogy a kutyáik kijussanak közterületre, vagy más ingatlanára! Segítsék munkánkat azzal, hogy bizalommal fordulnak hivatalunkhoz. Tegyék meg a bejelentéseiket, bizonyítékokkal alátámasztva, ha az ebtartási szabályok megsértését tapasztalják a községben – áll a jegyző közleményében. 
 

A cél a felelős állattartás - Aki az állat szökésének megakadályozásáról nem, vagy nem kellőképpen gondoskodott, annak a 75 ezer forintos összeg hatszorosát kell bírságként lerónia. Aki a kötelezően előírt dokumentációt, adatszolgáltatást, rögzítést, regisztrációt nem, vagy nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően teljesítette, az kétszeres bírságot fizethet. Emellett végső esetben az illetékes állatvédelmi hatóság az állatvédelemre, az állattartásra vonatkozó előírások megsértése esetén az állattartást korlátozhatja, vagy meg is tilthatja. Aki a kutyáját közterületen kóborolni hagyja, szabálysértést követ el, ezért bírsággal sújtható, ami ötezertől 150 ezer forintig terjedhet. A szabálysértési eljárás lefolytatására az Egri Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya rendelkezik hatáskörrel.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában