Tiltakozás

2022.07.14. 17:10

A bűz ellen tüntetnének hamarosan Lőrinciben

A telephely hosszú évek óta problémát okoz Lőrinciben és Hatvanban is.

Kiss Balázs Levente

A telephely vezetője szerint a cég működésében nem talált hiányosságot a közelmúltban zajlott hatósági ellenőrzés

Forrás: Ládi László/Heves Megyei Hírlap

Tiltakozókkal telhet meg a REG Kft. bejárata előtti terület, ahová lőrinci civilek szerveznek tüntetést augusztus 12-én a most megkapott rendőrségi engedély szerint. Az eseményt meghirdető, szervező Zubor Andrástól a Heol megtudta, hogy az akcióban akár ezer helybeli vagy a környező településeken élő személy is részt vehet. A gyülekező délelőtt 9 órakor lesz a Vörössápi úton a REG Kft. a bejáratához közeli területen lesz a gyülekező, majd együtt átmennek a cég háromszáz méterre lévő bejáratához, ahol bárki, aki szeretne felszólalni, az megteheti.

Zubor András szerint a fő céljuk az, hogy a társaság szüntess be Lőrinciben a tevékenységét. Úgy fogalmazott, a telep működésével összeköthető, sok ember életét megkeserítő bűzhatás ma is érezhető. Hosszú évek óta hordták oda a veszélyes hulladékot, s ebből az ott élők szerint most már elég volt. Hozzátette, neki személyesen fontos az élő környezet védelme, korábban szót emelt a Lőrinci tóhoz közeli cég telephelyéhez köthető szennyvízkifolyások megszüntetése érdekében, vagy a környéken tapasztalható hattyúpusztulás miatt is. Most a gyermekek jövője a tét, ezért együttesen kell fellépni – zárta gondolatait a tüntetést szervező Zubor András.

Mint korábban megírtuk, nemrég a rendőrség és a megyei katasztrófavédelem mobillaborja és szakemberei is vizsgálódtak a területen a felmerült panaszok miatt, melyek szerint ott szabálytalanul kezelnek veszélyes hulladékokat. A hatóság szerkesztőségünk kérdésére kedden azt közölte, hogy a vizsgálat még folyik, amint lesz eredménye, azt a nyilvánosság elé fogják tárni.

A tüntetés hírére és a cég működését bíráló kijelentésekre, valamint szerkesztőségünk kérdéseire válaszolva szerdán reagált a REG Kft. is. Nagy Andor, a lőrinci telephely vezetője szerint a cég működésében nem talált hiányosságot a közelmúltban zajlott hatósági ellenőrzés. Ezt követően a cég hivatalos közleményét is eljuttatta szerkesztőségünk részére. Ebben megerősítették, hogy július elején az ellenőrzés szükségtelen volt, hiszen a cég a meglévő engedélyei birtokában végzi tevékenységét, így az engedélyben meghatározottak szerint, veszélyes hulladékot is fogadnak.

A korábbi vizsgálat egy szállítójármű miatt történt. A közösségi médiában is közzétett videó alapján az volt feltételezhető, hogy a szállítójármű úgy közlekedett, hogy nem voltak kihelyezve a megfelelő veszélyes hulladékra figyelmeztető táblák, majd a sofőr megállt és ezt megtette. A közlemény kiemeli, hogy mindez közúton történt, így a REG Kft. ebben nem érintett. A hatósági ellenőrzés a cég szerint megállapította, hogy a kérdéses jármű a telephelyükre már a megfelelő jelzésekkel ellátva hajtott be. Így a Lőrinciben működő társaság ellen eljárás nem indul, mert a szállítás közúti szabálytalanságaiért a szállító a felelős, nem pedig a veszélyes hulladékot az engedélyeknek megfelelőn kezelő REG Kft.


 

Címkék#bűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában