Aszály

2022.07.17. 09:58

Hirtelen eltűnt a selypi tó, a madarak még keresik az otthonukat

Teljesen kiszáradt Lőrinciben a Magyar Madártani Egyesület kezelésében lévő Selypi ülepítő tó.

K. B. L.

Szinte egy csepp víz se maradt a tóban

Forrás: heol.hu

A vizes élőhely a város szélén helyezkedik el, a Zagyva és a Szuha-patak összefolyásánál. Ott már csak néhány kisebb pocsolya, a sivatagivá aszalódott talaj és a vizet kereső tétova madarak jelzik, hogy a száraz tófenék nemrég még megannyi vadon élő életformának adott otthont és táplálékot. Mára azonban a csapadékhiány miatt fellépő általános vízhiány miatt a sűrű náddal körülvett élettér a pusztulás jeleit mutatja.

A tartós hőség nemcsak az emberek, de a települések vadon élő állatvilága számára is nehéz időszak - hívja fel a fegyelmet nyilatkozatában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A klímaváltozás okozta egyre súlyosabb aszály a településeket is sújtja. Nagy területekről hiányoznak az ivóhelyek, ahol az állatok szomjukat olthatnák, fürdéssel felfrissülhetnének. A hőség különösen a fészket elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan.

Eltűnt a tó
Forrás: heol.hu

A szervezet azt tanácsolja, hogy itatók kihelyezésével próbálják meg orvosolni a vízhiányos helyzetet. A legjobb madáritató a körülbelül fél méter átmérőjű és nagyjából öt centiméter mély tálca szerű edény. Ez a méret azt is lehetővé teszi, hogy az ivás mellett még a nagyobb termetű madarak is fürdeni tudjanak benne. A nyári hőségben ugyanis a fürdés is létfontosságú a szárnyasoknak, mert így gyorsan le tudják hűteni magukat, illetve így tudják kordában tartani a külső élősködőket.

Fontos, hogy az itató vizét lehetőleg naponta frissre cseréljük, ami a madarak egészségvédelme mellett megakadályozza, hogy a szúnyogok belepetézzenek az itató vizébe.

Annak érdekében, hogy az állatok az új itatót minél előbb megtalálják, azt legalább eleinte érdemes minél nyíltabb területen elhelyezni. A madarak számára nem a víz illata, hanem a csillogása jelenti azt a kulcsingert, ami alapján megtalálják az ivó- és fürdőhelyet – tudatta az MME.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában