Védekezés

2022.07.22. 17:05

Kevésbé kell tartaniuk a felhőszakadástól a sirokiaknak, megújul az árokrendszer

A csapadékvíz elvezetéséhez kapott többszáz millió forintos támogatást Sirok önkormányzata.

B. K.

Illusztráció

Forrás: Pixa Bay

Sirokban az önkormányzat tavaly februárban támogatási kérelmet nyújtott be Csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója Sirokban címmel a TOP Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című konstrukcióra, melynek eredményeképpen közel 640 millió forint támogatásban részesült.

Mint azt Tuza Gábor polgármester elmondta, a nagy esőzések alkalmával a Sirok külterületéről szabályozatlanul érkező vizek nagy mennyiségű hordalékot, iszapot szállítanak magukkal, melynek hatására a helység csapadékvíz-elvezető árkai megtelnek. A hirtelen nagy mennyiségben lehulló csapadék következtében a nyílt földmedrű árkok, a lassabb lefolyási sebesség miatt, feliszapolódnak, nem folynak le, az átereszek eltömődnek. Az összegyűlt esővizet a község belterületén lévő patakszakasz nem bírja megfelelően elvezetni, így a medervonala mentén fekvő ingatlanokat árvízzel veszélyezteti. Az elmúlt években számos alkalommal szenvedtek súlyos károkat a településen élők.

A projekt keretében több mint négy kilométer hosszan újítják meg a belterületi árokrendszert és emellett egy záportározót is kialakítanak.

A sikeres közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően a kivitelezési munkálatok már a nyáron megkezdődhetnek. A megvalósítani kívánt projekt célja a település ár-, bel- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, valamint a környezetbiztonság növelése az árvízi vészhelyzettel érintett településrészeken. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában