Vízlépcső

2022.07.15. 17:24

Most már nagyobb biztonsággal működik a felújított vízlépcső Kiskörénél

Elöregedett a létesítmény, így itt volt az ideje a felújításnak. Projektzáró ünnepséget tartottak csütörtökön Kiskörén.

K. B. L.

A kiskörei vízlépcső

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az eseményen beszédet mondott többek között Magyar Csilla, Kisköre polgármestere, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Tisza-tó miniszteri biztosa, valamint Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

Hazai és európai uniós forrásból befejeződött annak a hét vízügyi nagy műtárgynak a fejlesztése, melyekre összesen 13,8 milliárd forintot kötöttek. A kivitelező konzorcium Baján, Dunakilitnél, Nicken, Budapesten, Kiskörénél, Górnál, Tiszavasvárinál hajtotta végre rekonstrukciós munkáit. A felújított építmények alapvetően befolyásolják Magyarország vízgazdálkodását, így az állapotuk megőrzéséhez, javításához szükséges rekonstrukciós munka is kiemelkedő jelentőségű volt – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A szervezet működési területén az idén negyvenkilenc éves kiskörei vízlépcsőt újították fel. A duzzasztóművön, a hajózsilipen és a hullámtéri duzzasztóművön rendbe hozták a vasbeton felületeket, a fémszerkezeteket, a gépészeti és a villamos berendezéseket.

Megtörtént a pilléreket, a darupályát, a nyílásokat, a pillér helyiségeket, a hajózsilipet és a hídszerkezetet érintően a betonfelületek javítása és korrózióvédelme, a dilatációs egységek cseréje, valamint részben megújult az üzemi híd útburkolata. A gépészeti rekonstrukció ezen kívül magába foglalta a hajózsilip berendezéseinek és szerelvényeinek cseréjét.

A fejlesztés része volt továbbá a duzzasztóművön, a hajózsilipen és a hullámtéri duzzasztóművön lévő daruk felújítása, korrózióvédelme, távvezérlő és biztonságtechnikai berendezéseinek korszerűsítése is. A kiskörei vízlépcső a Tisza-tó szíve, napjainkban is meghatározó szerepet tölt be a térség gazdasági életében – áll a vízügyi igazgatóság közleményében.



 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában