Testületi ülés

2022.08.26. 20:00

A képviselő-testület feloszlott Nagyrédén, egy ideig viszont van óvodavezető

A grémium tagjai elismerték, hogy az egyetértés teljes hiánya miatt a további közös munka már nem lehetséges.

Szabó István

A nagyrédei képviselő testület

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Nagyréde képviselő-testülete augusztus 24-én rendkívüli, nyilvános testületi ülésen egyhangú szavazással úgy döntött, hogy feloszlatja magát. A helyi lakosokkal zsúfolásig megtelt művelődési házban tartott ülés napirendjében ugyanakkor, a falu életét a közelmúltban felkavaró másik javaslat is szerepelt: a helyi óvoda intézményvezetőjének megbízása. Mint már beszámoltunk róla, augusztus elseje óta nincs vezetője a helyi óvodának. Az addigi vezető, Kovácsikné Groszmanek Krisztina megbízása július 31-én lejárt, a testület viszont a július 28-i ülésén három igen szavazat, illetve három tartózkodás mellett, egy képviselő távollétében, nem fogadta el az egyedüliként beadott pályázatát az állás újbóli betöltésére. 

Napirend előtt Balázs József képviselő az óvodavezető ügyében zárt ülést indítványozott.

– Július 28-án nem lett megválasztva az óvodavezető, nem kapta meg a többségi szavazatot. Egy szavazás nem arról kell szóljon, hogy addig ismételteti meg a polgármester, amíg számára nem lesz megfelelő az eredmény. Újra szavazni csak akkor lehetne, ha azóta olyan körülmény merült volna fel, ami a korábbi voksolásnál nem volt ismert. A kompromisszumkészségünket jelzi, hogy azt mondjuk, rendben, szavazzunk újra. A zárt ülést elengedhetetlennek tartom, mert az üggyel kapcsolatban több név fel fog merülni, akik személyiségi jogai máskülönben sérülhetnek – jelentette ki Balázs József. 

Siposné Fodor Judit azt felelte az indítványra, hogy a képviselő csak azt javasolhatja, hogy a testület új pályázatot írjon ki, de arra nincs lehetőség, hogy pályáztatás nélkül legyen valaki intézményvezető.

– Az óvodavezetőről dönteni kell, ezt a megyei kormányhivatal is egyértelműen közölte. Csak olyan vezető lehet, aki az intézményvezetői állásra kiírt nyilvános pályázaton részt vett. Június eleje óta háromszor volt testületi döntés, önök Balázsné Kelemen Erikával, dr. Kovács Istvánnal és dr. Tóth Eszter Enikővel négyen, mindig tartózkodnak a szavazásokon. Önök meg fogják szavazni a zárt ülést is, hiszen négyen vannak a hét fős testületben, de azt gondolom, ez gyávaság, a véleményüket vállalni kell. Úgy vélem, a jelenlévő közönség nagyon kíváncsi lenne rá – válaszolta Siposné Fodor Judit.

Dr. Tóth Eszter Enikő képviselő szerint mindig nagyon szép, és teátrális, amit a polgármester elmond, de rendszeresek a csúsztatások benne. 

– Azt, hogy ebben a testületben 4:3 a szavazati arány, azt a falu döntötte el anno egy demokratikus választáson. Azok az emberek, akik négyünket támogattak, azok úgy gondolták, hogy helyes döntéseket fogunk hozni. Mi mindig olyan döntést hoztunk, amit bármikor fel merünk vállalni – hangsúlyozta dr. Tóth Eszter Enikő.

Több mint félórás vita után a grémium megszavazta a napirendet, az óvodavezető ügyében pedig a zárt tárgyalást. Ennek eredményéről szerettünk volna tájékoztatást kérni Siposné Fodor Judittól, de többszöri telefonos megkeresés után sem sikerült őt elérni. Dr. Tóth Eszter Enikő képviselő viszont annyit közölt lapunkkal, hogy a testület a zárt tárgyláson új óvodavezetői pályázat kiírása mellett döntött, annak elbírálásáig pedig Kovácsikné Groszmanek Krisztinát bízta meg az óvoda vezetésével.

A testület feloszlása előre borítékolható volt, hiszen Balázs József, Balázsné Kelemen Erika, dr. Kovács István és dr. Tóth Eszter Enikő képviselők már korábban jelezték, hogy igennel szavaznak. Ez a négy szavazat a kívánt minősített többséget jelenti Siposné Fodor Judit, s az őt támogató Csernyik Ottó és Szabad Csaba összesen három voksával szemben. A szavazást megelőző közel két és fél órás, szenvedélyes hangú vitában végleg világossá vált mindenki előtt, hogy a két képviselőcsoport között feszülő, a véleményekben és az elképzelésekben is kiütköző ellentét végleg ellehetetlenítette a közös munkát. Végül, a név szerinti szavazás során mindannyian a feloszlás mellett voksoltak. Ezért Nagyrédén ősszel időközi választásra kerül sor. Az új grémium megalakulásáig a képviselők hivatalban maradnak.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában