Falunap

2022.08.27. 19:55

Borból és nótából nincs hiány Verpeléten, remek hangulatban telik az ünnep

Igazi nyári, napos idő, tehetséges hagyományőrző csoportok, finom ételek és nedűk gondoskodnak a remek hangulatról Verpeléten.

Fekete-Vadászi Erika

Remek hangulatban telt az ünnep Verpeléten

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szombaton tartják a Bor és Nóta Ünnepét Verpeléten, ahol reggel a főzőverseny előkészületeivel indult a program, s egészen késő estig tart a mulatság. 

Farkas Sándor, a település polgármestere elmondta, már reggel körbejárt a sátrak között, ahol finomabbnál-finomabb ételek készültek. Humorosan ismertette a főzéshez kapcsolódó fontos, és egyetlen tudnivalót: egy szabály van, mégpedig az, hogy tulajdonképpen nincs szabály, s ezt évek óta be is tartják. Annyi a fontos, hogy mindenki kedve szerint főzzön a saját csapatának, barátainak, és mindent adjon bele, magyarázta. 

A hagyományok szerint mielőtt elkezdték volna elkészíteni a finomságokat, a verseny résztvevői kaptak egy-egy egyforma, verpeléti kötényt. Az étkeket szakmai zsűri értékelte.

– Nem csak az elkészült finomságok számítottak, hanem ahogy már az évek során megfigyeltem, a bírálók nyomon követték a konyhai sürgés-forgást, s a szakácsoknál érdeklődtek az alapanyagokról is – jegyezte meg Farkas Sándor. 

A finom illatok már reggel elárulták, ami az ebédnél be is bizonyosodott: ízletes fogásokkal rukkoltak elő a fakanalak forgatói. Egyebek között készült marha-, sertés- és vaddisznópörkölt, valamint tárcsán sült csirkemell és székely káposzta is. 

– Minden évben benevezünk a főzőversenyre, és szép eredményeket értünk már el. Szeretünk kijönni ide, mert remek a hangulat, olyannyira, hogy általában éjfélig szoktunk itt mulatni. Ez az ünnep összekovácsolja a közösséget, és nem csak a klubtagokat, hanem a helyieket és a környező települések civil szervezeteit is  – mondta el a heol-nak Mirkó Sándor, a Bem József Nyugállományú Honvédek Klubjának elnöke.

A Bem Klub tagjai két fogással is készültek. Egy mozgó konyháról származó katonai főzőüstben töltött káposztát, a hagyományos katlanban pedig sertéspörköltet készítettek. Mint mondták, nem a győzelem, sokkal inkább a részvétel a fontos, és az, hogy jó hangulatban együtt tölthetnek el egy szép napot. 

A környékbeli településekről érkező hagyományőrző csoportok műsorai alapozták meg a vidám hangulatot. 

A Senior Örömtánc csoport tagjai még a közönséget is bevonták, a nézőknek megtanítottak egy koreográfiát, amit ülve is el lehetett végezni, majd közösen mozogtak a ritmusra kicsik és nagyok egyaránt. A csoport tagjai a portálunknak elmondták, ez volt az első fellépésünk, és nagyon jól érezték magukat közben. Hetente összejárnak, gyakorolnak, és mint a nevük is mutatja, mindezt a jó hangulatért teszik.

Az ünnep részeként Kovács Tamás atya áldó imádsággal kísérve megáldotta az idei szőlőtermést. A programokkal párhuzamosan napközben katonai toborzás is volt, és a segíteni vágyók vért is adhattak a verpeléti művelődési házban.

Délután kezdetét vette a nagyszabású szüreti felvonulás. Zeneszóval kísérve 33 lovas, nyolc lovaskocsi és hintó, valamint 16 feldíszített traktort vett részt a menetben. A helyiek és a környékbeli településekről érkezők mellett voltak egyebek között tatabányai, hajdúnánási, mátraballai és hajdúböszörményi résztvevői is a látványos felvonulásnak. 

A nótaest 18 órakor vette kezdetét, majd a Gondamusic Band slágerkavalkádjával zárul az este. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában