Állatkínzás

2022.08.25. 17:30

Domoszlóra is készülnek a szurkoló állatvédők a lelőtt kutya miatt

Fontos, hogy ne maradjon következmények nélkül, ha valaki állatokat kínoz. A Szurkolók az Állatokért Alapítvány erre próbálja felhívni a figyelmet. Úgy tervezik, a domoszlói kutya lelövőjével és gazdájával is elbeszélgetnek majd.

F. V. E.

Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány alapítója Salgótarjánban

Forrás: Nool.hu

Amint arról  beszámoltunk, a napokban légpuskával lőttek nyakon egy kutyát Domoszlón, és az állat elpusztult. Az eb gazdái az udvaron beszélgettek, amikor egy lövést, majd nyüszítést hallottak. A szomszéd lőtte le a kutyát azért, mert az átment az udvarára. A TV2 riportjából az derült ki, hogy nem akarta megölni, csak rá akart ijeszteni. Megkérdeztük a Szurkolók az Állatokért Alapítványt, mi a véleményük az ilyen esetekről, s szerintük hogyan lehetne ezeket a helyzeteket megelőzni, elkerülni. 

– Ez a második vagy harmadik eset, amikor ilyenről hallunk, hogy lelőttek egy kutyát. Nem ez a leggyakoribb formája az állatkínzásnak. Gyakrabban fordul elő, hogy éheztetik, kikötik láncra és otthagyják télen-nyáron, s vannak olyanok is, akik kutyaviadalokat szerveznek – tájékoztatta portálunkat Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány alapítója. 

Úgy gondolja, megfelelő kommunikációval lehet leginkább elkerülni az ilyen és ehhez hasonló eseteket. Nagyon egyszerűen fogalmazva: szólni kell a szomszédnak, ha átjár a kutyája. Elmondani, hogy ez azért zavar minket, mert félünk tőle vagy épp bántja a háziállatokat, s megkérjük, hogy tegyen ez ellen. Az sem baj, ha valaki nem szereti az állatokat, de még az sem jogosít fel senkit arra, hogy bántsa őket! Ehelyett mondja el nyíltan, hogy ez a helyzet, s kérje meg a gazdát, hogy csinálja meg a kerítést, tartsa a saját portáján házikedvencét. 

– Természetesen, ha az én állatom szökik meg otthonról, akkor nekem kötelességem arról gondoskodni, hogy ezt megakadályozzam. Törvényeknek megfelelő kennellel, futólánccal és megfelelő kerítéssel ez megoldható – hangsúlyozta az alapító, ismét kiemelve: 

a legfontosabb a kommunikáció! Ne bántsuk az állatokat, hanem beszéljük meg a helyzeteket! 

A Szurkolók az Állatokért Alapítvány több alkalommal diskurált már állatkínzókkal. Kapin Richárd most a Heolnak elmondta: a domoszlói eset hallatán tervezik, hogy ellátogatnak a helyszínre, s számon kérik az elkövetőt, hogy miért tette ezt. 

– Mindig megkérdezzük, milyen indíttatásból követte el a tettét, s kihangsúlyozzuk, hogy nekünk felesleges hazudnia, nincs tétje, hiszen mi nem a bíróság vagyunk, nem hozunk ítéleteket, csak kíváncsiak vagyunk az indítékokra.  

Nincs mentség arra, hogy valaki megöl egy állatot, de ha elmondja, hogy ő már többször felszólította a gazdát, hogy ne járjon át hozzá a kutyája, akkor utána tudunk a tulajdonossal is beszélni, és fel tudjuk rá hívni a figyelmét, hogy ő is hibás a történetben. 

Mindig az igazságot keressünk, így próbálunk megoldást találni. Nem akarunk megverni senkit, célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy aki állatokat kínoz, annak a tette nem marad következmények nélkül. Találkozni fog velünk, kitesszük a közösségi oldalunkra, megjelenik a híradóban majd az eset, és ha tárgyalásra kerül a sor, azon is ott leszünk – tette hozzá. 

Ahogy arról beszámoltunk, a napokban kegyetlen állatkínzás történt a nógrádi megyeszékhelyen. Hatalmas erővel földhöz vágott macskát egy fiatal fiú. A brutális kivégzést barátai videóra is vették, majd feltöltötték az internetre. Szerdán, a kora délutáni órákban ígéretükhöz híven az elkövető salgótarjáni lakásához is ellátogattak a Szurkolók az Állatokért Alapítvány tagjai.

A Nool.hu beszámolója szerint a szembesítés végül elmaradt, de döbbenetes volt az állatvédőknek, hogy mennyire a szívükön viselik ezt az ügyet a salgótarjáni emberek, és remélik, hogy az elkövető családja el lesz tiltva az állattartástól. A legfrissebb hírek szerint pedig vissza is térnek Salgótarjánba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában