Nyertes pályázatok

2022.08.23. 07:00

Füzesabonyban utak újultak meg, több a parkoló is

Füzesabonyban sorra valósulnak meg a nyertes pályázatok. Egyebek között ötvennél is több utat tettek rendbe, pályázatot nyertek bölcsőde kialakítására, a Zöld város projekt részeként pedig nem csak a zöldített felületek nagysága nő, hanem jelentős felújítások is folyamatban vannak. Utánajártunk, hol tartanak a fejlesztések.

F. V. E.

Több lesz a zöld felület Füzesabonyban.

Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Nagy Csaba, Füzesabony polgármestere portálunknak elmondta, az önkormányzat tulajdonában álló belterületi utak közül 54-et tettek rendbe, ehhez 900 millió forintos támogatást nyertek. Így a füzesabonyi utak 80 százaléka már megújult, a továbbiakhoz pedig újabb pályázatokat nyújtanak majd be. 

Három csoportszobás bölcsőde kialakításához 250 millió forintot nyert a település. Az ehhez kapcsolódó közbeszerzési eljárás befejeződött, jelenleg a beadott pályázatok értékelése van folyamatban.

A Zöld város projektre 2017-ben kapott Füzesabony önkormányzata egymilliárd 150 millió forint uniós támogatást, és további 800 milliós plusz összeget adott hozzá a kormány.

– A program a végéhez közelít, jelenleg 75 százalékos készültségnél tart. Megújult például a csapadékvíz-hálózat, valamint az iskola és a vasútállomás közötti út is. A parkolók kiépítése, a buszmegállónál épülő váró és a piac körüli munkálatok nagyrészt befejeződtek. Legfőképp a zöldítés és az utcai elemek, például bútorok és szeméttárolók kihelyezése van még hátra – ismertette Nagy Csaba.

A piac környékén korábban nem volt megoldott a parkolás, azonban mára ez már nem jelent gondot, ugyanis a csarnoknál elkészültek az új parkolóhelyek, és az árusító helyek fölé tetőszerkezetet építettek, jelenleg az árusító asztalok kihelyezése zajlik.

– A Baross térre megálmodott, és a turulmadár szobor köré épített pihenőpark is nagy részben elkészült már – jegyezte meg a városvezető.

Füzesabony látképe nem csak a felújításoknak köszönhetően szépül meg, hanem a Zöld város projekt részeként megvalósuló zöldítés miatt is. Közel 120 fát ültetnek el a városban, s több mint ötezer cserjét telepítenek, ezen kívül kilencezer négyzetméternél nagyobb terület füvesítése is megvalósul. Úgy tervezik, az év végére elkészülnek a munkálatokkal, s így egy modernebb, zöld felületekkel tarkított városban élhetnek a helyiek.

Újabb terveket szövögetnek

A Zöld város projekttel nem fejeződnek be a fejlesztések. Nagy Csaba a Hírlapnak elmondta, jelenleg is van beadott pályázatuk. Közel 1,3 milliárd forint támogatásra neveztek. Bízik benne, hogy ennek köszönhetően a nemrégiben elkészült 260 parkoló mellé továbbiakat tudnak majd kialakítani, hiszen ezekre is szükség lenne, például az északi városrészben. A legkisebbek örömére játszótereket szeretnének felújítani támogatásokból. A sportkedvelők örömére pedig futópálya kialakítását tervezik, amely a sporttelepen kapna helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában