Búcsú

2022.08.13. 11:14

Lezárul egy korszak: nem viszik tovább az egri Senator-házat az üzemeltetők

Felmondja az egri Senator ház jelenlegi üzemeltetője a bérleti szerződését.

Guti Rita

Senator-ház.

Forrás: Huszár Márk /Heves Megyei Hírlap

A Senator-ház jelenlegi üzemeltetői azzal a kéréssel fordultak az önkormányzathoz, hogy járuljanak hozzá az érvényben lévő bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséhez 2022. augusztus 31. -i határidővel.

- Nagyon nehéz volt meghozni a döntést, de tudomásul kell vennünk, hogy mindennek vége van egyszer - mondta Cseh Andrásné, Csöpike a heol.hu-nak szombaton. - A Senator-ház volt az elmúlt harminc esztendőben az életünk. Szívünket, lelkünket beleadtuk, s azt reméljük, hogy aki átveszi majd az üzemeltetést, ugyanilyen szeretettel tartja életben amit felépítettünk. Mindenben segíteni fogjuk - tette hozzá.

A Senatort üzemeltető Cseh házaspár nevéhez fűződik az immár hagyományos Strauss-est, amely évről évre zsúfolásig megtölti a teret. De ugyanígy számos színházi előadás, az élőzene, de képzőművészeti kiállításoknak is pártolói voltak az elmúlt évtizedekben.

A felmondás indokai között megromlott egészségi állapotukat, korukat, túlzottan magas bérleti díjat, megnövekedett beszerzési és energiaárak miatti veszteséges működést, valamint a háború miatti bizonytalanságot jelölték meg. 

A kérelmet a Városgazdálkodási Bizottság tárgyalja az augusztus 16-i ülésén.

Ahogy azt már megírtuk, még 2020-ban felvetődött az önkormányzatnál a műemléki épület értékesítése is, ez az elképzelés azonban komolyabb közfelháborodást okozott a városban, a közgyűlésben és végül nem is lett belőle semmi.  A Senator-ház Eger egyik legemblematikusabb és városképileg legfontosabb épülete, ezért a helyi lakosok közül sokan szívügyüknek tekintik, hogy milyen funkció működik benne.

„A ház a város egyik jelentős és közkedvelt műemléke. A Hotel Senator-Ház épületének patinás múltja mellett szellemiségével őrzi a város lelkületét, belső hangulatával, régi bútoraival, berendezéseivel, a XVIII.-XIX. század tárgyi emlékeivel szinte már múzeumnak számít, melyeket a Senator-Házban bemutatkozó művészek felajánlott alkotásai, az elmúlt száz év Egert ábrázoló és egri vonatkozású térképei egészítenek ki. A Hotel Senátor-Ház nemzetközileg is elismert szállodává vált minden igényt kielégítő hangulatos szobáival, boltíves termeivel, nyáron hangulatos teraszával, nemzetközi és hazai ízeivel vált az egri vendéglátás kuriózumává és Eger képzőművészeinek kedvelt helyévé.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában