Folklór

2022.08.07. 17:13

Még Drakula is megjelent a Gyöngyike fesztiválon + fotók

A Vidróczki tagjai ismét kitettek magukért, ez a Gyöngyike is szépen ragyogott a hazai folklórfesziválok sorában.

Kiss Balázs Levente

Hazai hagyományos leány-, menyasszonyi és menyecske viseletek bemutatójára is sor került

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Moldvai csángó táncokkal nyitotta a Tomory Gábor Néptánciskola a háromnapos, második alkalommal megrendezett Gyöngyike Folklórfesztivált Gyöngyös főterén. A helyi együttestől a Kárpát-medence több tájegységére jellemző táncokat is láthattak az érdeklődők, így kalotaszegit is bemutattak. A zenét a Dobroda zenekar szolgáltatta.

A nyitó produkciók előtt a szervezők nevében Ombódi András, a Vidróczki Néptánceggyüttes vezetője köszöntötte a nézőket.

– A Gyöngy fesztivált huszonnyolc éve szervezzük Gyöngyösön, bízunk benne és reménykedünk, hogy talán jövőre már egy igazi nemzetközi fesztivált is meg tudunk rendezni – mondta el Ombódi András főszervező. Kiemelte, a rövidebb és külföldi együttesek nélküli fesztivál egyrészt anyagi okok miatt, másrészt a pandémia miatt három napos csupán, hiszen a külföldi együttesek mozgását az egészségügyi szabályok behatárolják.

A Vamav Kft. korábbi ügyvezetője és egyben Gyöngy Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumának elnöke, Sándor Ferenc elmondta, most mindenhol a világban, így Magyarországon is csak rövidített fesztiválokat szerveznek, mert a covid-fertőzés olyan nehézség elé állítja a szervezőket, hogy senki nem tud és nem mer nagyobb méretekben gondolkozni. Ettől függetlenül a mostani fesztivál műsora is kárpótolja a nézőket, hiszen értékes alkotások mutatkoznak be – zárta gondolatait Sándor Ferenc.

A fesztivál nyitó estéjén a Vidróczki Néptáncegyüttes is bemutatkozott új koreográfiáival, az estet pedig a Pedrofon Zenekar klasszikus rock and roll nótákkal zárta a nagyszínpad melletti fesztiválsátorban.

 

A második napon a a hagyományos Mátrai Dudástalálkozót is megtartották, s a sátorban ezt követően Magos Zoltán mester séf vette át a terepet. Aktuális főzési tanácsokat, érdekes recepteket kínált, s a helyszínen főzött is Magos Zoltán, aki a fesztivál ízeibe avatta be az érdeklődőket. Mint megtudhattuk, a sült hús akkor is lehet finom, ha a színe rózsaszín. A séf kifejtette, a sütésnél, főzésnél sokkal inkább a zsírt kellene használni és minél kevesebb olajat. Így a rántotthúst is leginkább zsírban kellene elkészíteni.

A szombat este legtöbb érdeklődőt vonzó produkcióját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adta, melynek Drakula című előadása erdélyi ihletésű jeleneteket állított színpadra. Az estet a miskolci Sky Fanatik együttes reggae zenéje zárta.

A fesztivál zárónapján megtartották a pávakörök találkozóját és felvonultatták a Menyekezőruhákat. Ezen bemutatón csaknem ötven táncoslány olyan különleges esküvői ruhát öltött magára, melyek különböző tájegységes sajátosságait tárták a nézők elé. Az estet a BAHORKA társulat improvizációs előadása és Váridance TáncRAPszódia című előadása zárt.

 

Ombódi András főszervező nagyon sikeresnek minősítette a Gyöngyike fesztivált. Kiemelte, tíz éve szerették volna elérni, hogy a rendezvény a polgármesteri hivatal előtti területről a tér másik végébe, a Szent Bertalan templom elé kerülhessen át, ez most sikerült, hiszen a felújított templomtornyok adnak igazán méltó hátteret a rendezvénynek, s így látványelemekben és hangzásban is sokkal jobb a mostani helyszín.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában