Tiltakozás

2022.08.10. 07:00

Mégis tüntetnek a bűztelep ellen Lőrinciben

A REG Kft. évek óta árasztja el kénes szaggal a környéket, nemrég pedig a szennyvíziszap szabadult ki az egyik tározójukból.

Kiss Balázs Levente

Forrás: Ládi László

Mégsem lehetetlenítik el a REG Kft. elleni tüntetést pénteken Lőrinciben. Zubor András főszervező elmondta, hogy a felröppent híresztelés arról, szólt, hogy a rendőrség szeretné visszavonni, illetve hatósági oldalról korlátozni a tüntetést.

 

– Ebből azonban szerencsére egy szó sem igaz, a rendőrség kollégáival hétfőn valóban volt egy helyszíni bejárás, ahol a pontosítottuk, hogy hová lehet majd megállnia a tiltakozóknak, hol hagyunk szabad utat a közlekedőknek, hol lehet majd felszólalni a tüntetésen. Ez csupán egy helyszíni egyeztetés, pontosítás volt, a tüntetést természetesen megtarthatjuk az engedélyben foglaltak szerint – erősítette meg Zubor András főszervező.

A REG Regionális Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. egy tározójának fala repedt meg július 25-én, s ennek következtében szennyvíziszap távozott a tározó gátfalán kívülre részben a cég telephelyén belülre, részben azon kívülre. Az anyagot szint azonnal elkezdték összegyűjteni és elszállítani. A REG Kft. tevékenysége ellen a környék lakosai, Hatvan és más települések vezetői is többször felszólaltak az elmúlt években. Most a REG Kft. bejárata előtti területre augusztus 12-re szerveztek tüntetést helyi civilek. A gyülekező délelőtt 9 órakor lesz a Vörössápi úton a REG Kft. a bejáratához közeli területen lesz, majd együtt átmennek a cég háromszáz méterre lévő bejáratához, ahol bárki, aki szeretne felszólalni, az megteheti.

 

– Részvételi szándékukat már nem csak helyi lakosok jelezték Lőrinciből, hanem többek közt Hatvan és Heréd önkormányzatának tisztségviselői is jelezték már. A probléma komoly, a telephelyhez közel élők értik és tudják, milyen veszélyeket okozott ez a cég a múltban és érzik nap mint nap az innen kiáramló kénes bűzt is – emelte ki Zubor András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában