Feladatok

2022.08.19. 08:57

Miniszteri biztosokat kapott a Mátrai Erőmű, Horváth László honatya felügyeli a villamosenergia biztosítását

Horváth László és Riz Gábor parlamenti képviselők a lignittermelést és a villamosenergia-ellátást felügyelik szeptembertől.

T. B.

Mátrai Erőmű

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Palkovics László technológiai és ipari miniszter miniszteri utasítással nevezte ki miniszteri biztossá Horváth László és Riz Gábor parlamenti képviselőket. A Hivatalos Értesítőben csütörtökön megjelent jogszabály szerint 2022. szeptember 1-jétől 2024. augusztus 31-ig Horváth Lászlót (Fidesz-KDNP) a villamos energia ellátásbiztonságáért felelős miniszteri biztossá nevezi ki.

A feladata lesz, hogy koordinálja az MVM Mátra Energia Zrt. lignit villamosenergia-termelésének fokozását, működésének optimalizálását, közreműködjön a Mátrai Erőműhöz kapcsolódó komplex térségfejlesztési program kidolgozásában, mérje föl és elemezze a Mátrai Erőmű működéséhez kapcsolódó térségi, munkaerőpiaci, gazdasági, társadalmi folyamatokat a régióban. Ezen túlmenően vegyen részt a feladatkörébe tartozó jogszabálytervezetek előkészítésében, készítse elő és hajtsa végre a vezetői döntéseket, hangolja össze az abban közreműködő szervezeti egységek munkáját, ellenőrizze a kiadott feladatok végrehajtását.

Ózd és környéke fideszes parlamenti képviselőjét, Riz Gábort a hazai lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért, valamint a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Palkovics László. Neki kell felmérnie, elemeznie a barnakőszén- és lignittermelés növeléséhez szükséges beruházásokat, valamint azok költségigényét, koordinálnia a barnakőszén- és lignittermelés növekedésének biztosítását. Foglalkozna kell a termelés fokozásához szükséges munkaerőigénnyel, a munkaerő szakképzettségének helyzetével, különös tekintettel a munkaerő-mobilizáció, valamint a szervezeti és infrastrukturális lehetőségeire. Szintén lesz dolga a jogszabályokkal és a szervezéssel is. Mindkét képviselő havonta bruttó 520 ezer forintra és törvény szerinti juttatásokra jogosult.

Az energiavészhelyzet bevezetésekor adták ki az utasítást, hogy a visontai szénerőmű leállított blokkjait újra kell indítani. Ezzel, illetve az erőmű esetleges üzemidő-hosszabbításával, tüzelőanyag-ellátásával kapcsolatos kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában