Fesztivál

2022.08.06. 20:00

Ötven asszony nyújtja Felsőtárkányban a rétestésztát, ezrek fogyasztják + fotók

Két év kihagyás után ismét megtartják a rétesnapokat a felsőtárkányi tó partján szombaton és vasárnap. A sós és édes túrós, valamint az almás réteshez szükséges tészta elkészítésében, nyújtásában mintegy ötven asszony segédkezett már szombaton reggel 6 órától. Délelőtt a kulturális programok is megkezdődtek.

S. S.

Egésznap készültek a finomságok

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Portálunk kérdésére az egyik legtapasztaltabb "rétesszakértő", a 83 éves Szántósiné Marika néni elmondta: nagyon oda kell figyelni, hogy ki ne szakadjon a tészta, amikor már jól nyúlik. Ha még nem nyúlna rendesen, pihentetni kell. Mondta ezt úgy, hogy közben két másik hölggyel együtt igazgatták az előttük lévő tésztát, amiről ki is derült, hogy ráfér még egy kis pihenés.

 

Marika néni elárulta, hogy a sós túrós már kisült. Amivel most foglalatoskodnak, abba édes túró töltet megy majd, de kóstolhatnak a vendégek almás rétest is. Ami a technológiai folyamatot illeti: a tésztát bekeverik, felverik, kigombócozzák olyan méretben, ami egy asztalra elég. S pihentetés után következik a gyakorlatot kívánó nyújtás. 
Magát a rétesnapokat 2003-ban tartották meg először, akkor még nem önállóan, hanem egy helyi sörfesztiválhoz csatlakozva. Marika néni mindegyiken ott volt és nyújtotta a tésztát - tudtuk meg. Időközben önállóvá nőtte ki magát a rendezvény, egyre több látogatóval. A világjárvány miatt kényszerű kihagyás jött, de ezt követően most csúcslátogatottságra számítanak. A kánikulától sem kell elrettenni, hiszen a tóparton, az árnyas fák alatt elviselhető az időjárás.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A szervezők ígérete szerint vasárnapig nem csak rétesillattal telik meg a felsőtárkányi tópart, hanem színes programok, kézműves vásár és nagyszerű hangulat is várja az érdeklődőket. Mindkét nap 10 órakor kezdődtek, illetve kezdődnek a programok.  Szombat este 6 órától az Ocho Macho szolgáltatta a zenét, vasárnap 14 órától Márió, a harmonikás lép színpadra, de lesz bűvészshow és humoros előadás is. A réteseket pedig 10-től 18 óráig lehet kóstolni.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában