Turizmus

2022.08.30. 11:27

Tóték híres budija és a traffipaxos rendőr is eltűnt Szarvaskőről, de van helyettük más

Éppen öt esztendeje írtunk arról, hogy Szarvaskőben beérni látszik az önkormányzat elképzelése. Akkor azt célozták meg, hogy tovább erősítik a festői bükki település azon imázsát, ami az Örkény István Tóték című­ novellája, s annak „folyományai” köré fűzhető fel.

S. S.

Az a bizonyos filmbéli budi, ami ma már nincs a településen

Forrás: HMH

Nos, időközben a legendás budi – ami az 1960-as években forgatott, és 1969-ben a mozikban már látható Isten hozta őrnagy úr! című filmet idézte – eltűnt, lebontották.

Kocsa Erika, a település polgármestere portálunk kérdésére elmondta: a korábbi figurák, például a traffipaxos rendőr, a csipkelekvárfőző asszony, vagy éppen az említett Bacsó-filmből kölcsönzött jelenetet ábrázoló budi nincsenek már. Az ezeket állíttató elődje elbontatta a figurákat.

– Úgy gondolom, hogy a turisták egyébként sem ezekért az érdekességekért keresték és keresik fel Szarvaskőt, hanem annak szépsége, természeti látványosságai miatt jönnek, s egyre nagyobb számban – mondta a Kocsa Erika.

A polgármester asszony szerint ezeknél a figuráknál az egyébként is érkező, vagy átutazó emberek megálltak, fényképezkedtek, de nem volt ennél több.

Kérdésünkre Kocsa Erika azt is elárulta, hogy máig áll az a lakóépület, amelyben a legendás szereplőgárdával – Sinkovits Imre, Latinovits Zoltán, Fónay Márta, Venczel Vera, Páger Antal, hogy csak a legismerteket soroljuk – forgatott film története játszódik. Természetesen a házat felújították, így aki ma megnézi, nem igazán ismer rá az épületre.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában