Drágul a temetkezés

2022.08.15. 11:38

Újabb urnahelyeket építenek, az árak is változnak Pétervásárán

Idén augusztus 1-jétől drágább lesz a sírhelyek megváltása a pétervásárai önkormányzat által fenntartott temetőben. Az árak hét éve nem változtak.

B. K.

Forrás: Shutterstock

Augusztus 1-jétől emelkednek a temetkezés költségei a városban. Az  önkormányzat a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi törvény értelmében rendeletben állapítja meg – a köztemetőre vonatkozóan – a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temető fenntartási hozzájárulás összegét, illetve a létesítmények igénybevételének díját.

Eredetileg a képviselő-testület által alkotott, a temetőkről és a temetkezésről szóló 14/2000. szeptemberi önkormányzati rendelet 1. melléklete szabályozta a Pétervásárán alkalmazandó díjakat. A grémium az érvényben lévő sírhelymegváltási díjtételeket utoljára 2015 elején emelte a jelenlegi szintre. Akkor vezették be a régi sírhelyek kedvezményes újraváltását, amelynek rendezésére több év türelmi időt biztosított a helyhatóság.

Az idevágó  törvény szerint a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét évente felül kell vizsgálni, ám az utóbbi években erre nem volt lehetőség. A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvény úgy rendelkezett, hogy idén június 30-ig díjat nem emelhettek, illetve újat nem vezethettek be.

Tény, hogy  a városban rövid időn belül az önkormányzat által a temetőben létesített urnahelyek – urnafülkék és kolumbáriumok – megtelnek, ezért új 24 férőhelyes urnafal, továbbá néhány urnasírhely építésére van szükség. Az árajánlatok alapján a képviselő-testület úgy döntöttt, hogy az új urnahelyek bekerülési költsége a jövőben beépül a megváltási díjba, amelynek az összege 90 ezer forint lesz augusztus 1-jétől. A régi urnahelyek újraváltása ezen túl egységesen 25 ezer forintra  emelkedik.

A rendeletmódosításról a város honlapján, illetve a polgármeteri  hivatalban tájékozódhatnak részletesebben. A temetkezési helyek megváltásával, újraváltásával kapcsolatban a Pétervásárai Közös Önkormányzati Hivatal szakügyintézője ad felvilágosítást a 36/568-036-os telefonszámon – adták hírül a város  hivatalos közösségi oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában