Fogatlovak

2022.08.15. 18:40

Újra Szilvásváradon lesz a fiatal fogatlovak világbajnoksága

Az elmúlt év után idén augusztus 25. és 28. között ismét a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont ad otthont a fiatal fogatlovak világbajnokságának.

Molnár Helga

Nagy István agrárminiszter (jobbra) és Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad vezetője

Forrás: Kovács Attila/MTI

Nagy István agrárminiszter a hétfői budapesti sajtótájékoztatón tett bejelentésekor hozzátette, a négynapos küzdelem során három korcsoport, az 5, 6 és 7 éves lovak mutatják be teljesítményüket az arénában.

– Itt ugyan nem négy ló van befogva, de ló és ember kapcsolata, önmagáért és egymásért való küzdelme ebben a szakágban is megmutatkozik – hangsúlyozta miniszter.

Nagy István felidézte, hogy a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében 2018-ban átadott Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont rövid idő alatt Európa-szerte ismertté vált. Rendszeres találkozóhelye lett a sportlovaglóknak, kaszkadőröknek és a történelmi hagyományőrzőknek éppúgy, mint a lovakért rajongóknak. A világ azon versenypályának egyike, amely minden lovas szakágat egy helyen tud kiszolgálni.

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad vezetője ismertette, hogy a fiatal fogatlovak világbajnokságát az elmúlt években Mezőhegyesen rendezték meg, Szilvásvárad 2021-ben vette át a stafétabotot. Tájékoztatása szerint tavaly közel 60, idén pedig 52 ló vesz részt a világbajnokságon. Ebben az évben az Egyesült Államok is csatlakozott az eseményhez, de érkeznek lovak és versenyzők Norvégiából, Német- és Olaszországból, valamint Ausztriából. Kitért arra is, hogy az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradot és a lipicai fajtát Dani Marcell Balázs képviseli, aki pár hete országos bajnoki címet nyert a kettes fogathajtók kategóriájában.

Nagy István és Cseri Dávid is beszélt még arról, hogy augusztus 20-án este nyolc órától a szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban ismét megtartják a Lipicai Nemzetközi Történelmi Lovasgálát. A lovasszínházi díszelőadás Magyarország lovas történetét mutatja be, legfontosabb jelenetei a ménesgazdasághoz kapcsolódva a több mint négy évszázados lipicai fajta sokáig hányattatott, ugyanakkor dicső múltját tárják a nézők elé. Fellépnek a világ minden táján foglalkoztatott kaszkadőrök és lovasok, élő népzenei aláfestéssel.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány a beruházások és infrastrukturális fejlesztések mellett csaknem egy évtizede kiemelten – idén például 173,8 millió forinttal – támogatja a lovas rendezvényeket, a lovas sportot és a lósportot. Ez fedezi az utánpótlás-nevelést, valamint segíti a költségvetési szervként működő ménesgazdaságok szakmai munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában