Támogatás

2022.09.27. 11:20

A bombázások alatt átélt borzalmak feldolgozásában is segít a Kis Bocs Egyesület, folytatják egri programjukat

Annyira sikeres a munkájuk, hogy az eredetileg egy hónapra tervezett szolgáltatásukra most támogatást kapnak, hogy tovább folytassák. Egerben két helyszínen vannak jelen, háború elől elmenekült családok beilleszkedését segítik.

F. V. E.

Galyasné Dósa Katalin

Forrás: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület komplex, három hónapon át tartó segítségnyújtási medimentor programot indított augusztusban a Heves megyében tartózkodó, az ukrajnai háború elől elmenekült családok támogatására. A szolgáltatás Füzesabonyban, Gyöngyösön és két egri helyszínen vehető igénybe, heti egy alkalommal. Ezen program kiegészítéseként valósult meg a Kis Bocs Segítő Kezek a menekült családok megsegítésére elnevezésű projekt, melyet eredetileg egy hónapra terveztek, az Egri Közösségi Alapítvány támogatásával, de annyira sikeres volt, hogy 300 ezer forint támogatást kapott a Kis Bocs Egyesület az egri alapítványtól, hogy meghosszabbítsák a munkát. 

– Eredetileg szeptember 1. és október 1. között tartott volna a segítők kezek program, de annyira elégedettek voltak vele, hogy szeretnék meghosszabbítani, ezért kaptunk támogatást az Egri Közösségi Alapítványtól. A medimentor szolgáltatásunk heti egy alkalommal vehető igénybe, ez a kiegészítő program pedig annyiban más, hogy minden nap személyes jelenléttel működik, egy tolmács és egy medimentor részvételével – tájékoztatta portálunkat Galyasné Dósa Katalin, a Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület elnöke.

Mint mondta, a két programmal óriási eredményeket értek el. Céljuk a háború elől elmenekült, és megyénkben elszállásolt családok társadalmi beilleszkedésének megsegítése. Egerben a Kistályai és a Sas úton élőket támogatják. 

– A Kis Bocs a két programmal együtt megvalósította a menekült gyerekek óvodai és iskolai beiratkozását. Segítettünk a menekültstátusz intézésében, és azon vagyunk, hogy mindenkinek találjunk munkahelyeket, ez lesz az október hónap kiemelt témája. Pszichológiai terápiákat szervezünk, mert vannak, akik átélték a bombázást, és segítségre van szükségük, hogy feldolgozzák az átélt borzalmakat – fűzte hozzá Galyasné Dósa Katalin.

Negyven gyermeket elvittek a Szentendrére, a Skanzenbe, ahonnan szép élményekkel tértek haza szállásaikra. 

Minden napra jut teendő, például bérlet beszerzésben, fordításban segítenek, és a jövőben szeretnék, ha legalább alap szinten megtanulnának ezek a családok magyarul, hogy még könnyebb legyen az itt tartózkodásuk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában