Fejlesztés

2022.09.06. 12:43

Mini víztározókat terveznek Gyöngyösön

Gyöngyösön tavasszal tárgyalta első körben a képviselő-testület a ­Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját. Most a tervezésen van a sor.

Szabó István

A csapadékvizet összegyűjtő és tároló rendszerek kialakításával Gyöngyös zöldterületei jelentős mértékben növelhetők lesznek a jövőben 

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az elkövetkező évek fejlesztéseire meghatározók a stratégiában részletezett tervek. A ­2021–27-es európai uniós ciklusban a város 1,6 milliárd forintos forráskerettel rendelkezik a Területfejlesztési Operatív Program Plusz fenntartható városfejlesztésre biztosított forrásaiból. A városi stratégiában sok más mellett jelentős szerepet kap a zöld és a kék infrastruktúra fejlesztése. 

Ezzel kapcsolatban dr. Lénártné Benei Anikó, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nemrégen a városi televíziós interjújában arról beszélt, hogy Gyöngyös mikroklímájának alakítása komplexitást igényel. 

– Ha zöldíteni szeretnénk Gyöngyöst, akkor a zöld és kék infrastruktúra fejlesztésére együtt van szükség – mondta dr. Lénártné Benei Anikó. – A gyepesítés, fásítás során, egyéb növények kiültetésekor, de a zöldterületek rendben tartásához is szükség van egy időben a kék infrastruktúra fejlesztésére, a víz biztosítására is. Gyökérzónás öntözés lehet a megoldás, de arra kell törekedni, hogy ne a felszín alatti vizeket használjuk. Azt tervezzük, hogy csapadékvízgyűjtő rendszereket, mini víztározókat alakítunk ki, illetve, ha a szárazság miatt a felszíni vizek elapadnak, akkor fúrt kutakból tudjunk locsolni. A kivitelezést nagyon komoly mérnöki munka kell hogy megelőzze. Ezért lesz Gyöngyösnek az 1,6 milliárd forinton belül nevesítve mintegy nyolcvanmillió arra, hogy területi vízgazdálkodási terv készüljön hidrogeológus, vízügyi mérnökök, tájépítészek bevonásával, illetve arra, hogy a város zöldterületein hová legyenek a minitározók elhelyezve. A mérnökök által kidolgozott szakmai tartalom alapján, az lakosság véleményének meghallgatása mellett tud majd a grémium dönteni a végrehajtásról – összegezte az ügyvezető igazgató. 

Dr. Lénártné Benei Anikó arról is beszélt, hogy Gyöngyös komolyan fontolgatja már a geotermikus energia feltárását, s a város előrehaladott tárgyalásokat folytat napelempark létrehozásáról is. Mint mondta, a városvezetés progresszívan gondolkodik abban, hogy élhetőbb mikroklímát teremtsenek a környéken, hogy a mátraalji város lakói olcsóbban tudjanak élni ezen a vidéken. 
 

Pénzügyi keret

A Heves Megyei Integrált Területi Program a megye három legnagyobb városának meghatározott forrásmennyiséget különített el. Gyöngyös 1,6 milliárd forintot költhet a Területfejlesztési Operatív Program Plusz révén fenntartható városfejlesztési célokra. A teljes összegen belül az úgynevezett TOP 1 pályázatokra összesen 771 millió forint a város pénzügyi kerete. 

A zöld, illetve a kék infrastruktúra fejlesztésére 640 millió forint, kerékpárosbarát fejlesztésekre százmillió, a fenntartható városfejlesztési stratégiák támogatására pedig 31 millió forint jut. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában