Áremelkedés

2022.09.27. 07:03

Akad, ami a duplájába kerül, és hiánycikk is van a gyógyszerek közt megyénkben is

Az üzemanyag és a rezsi árak emelkedése a gyógyszertárakra is hatással van. Jelentősen nőttek a kiadásaik az utóbbi hónapokban, így kénytelenek árat emelni.

Fekete-Vadászi Erika

Illusztráció

Forrás: Karnok Csaba/Délmagyarország

Egyes sajtóhírek szerint a gyógyszerellátásban kulcsszerepet játszó nagykereskedőket is jelentősen érinti az üzemanyagok és az energiaárak növekedése, hiszen hazánkban naponta több mint százezer kilométert tesznek meg a gyógyszer-nagykereskedők járművei. Ezen kívül az energiaárak emelkedése is hatással van rájuk, emiatt drágulnak a gyógyszerek is.

Kíváncsiak voltunk, a gyógyszertárakat hogyan érinti az üzemanyag és a rezsi költségek drágulása, valóban többért tudják-e beszerezni a készítményeket, kénytelenek-e megemelni az áraikat, s arra is rákérdeztünk, van-e valamiből hiány mostanában. 

– Az utóbbi időben folyamatosan volt áremelkedés. A legalacsonyabb öt százalékos, a legnagyobb mértékű drágulás pedig kétszáz százalékos volt – mondta el portálunknak dr. Czellér Judit, a Benu Gyógyszertárakhoz tartozó egri Zalár patika gyógyszertárvezetője.

Minden termék árára hatással van ez, nemcsak a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök kerülnek többe, hanem az étrendkiegészítők és a tápszerek is, jegyezte meg a gyógyszertárvezető.

A probléma nem most, már hónapokkal ezelőtt elkezdődött. 

– Áprilistól 29,6 forintról 96 forintra emelkedett az áram kilowattonkénti ára. A gáz pedig augusztustól lett drágább. A kiadásokat pedig tovább növeli, hogy a szállítók egy része szállítási díjat, illetve úgynevezett energetikai hozzájárulási  költséget számol fel – ismertette dr. Czellér Judit.

A kiadásainkat igyekszünk csökkenteni, például próbálunk kevesebb áramot és gázt fogyasztani, de így sok a költség, ezért sajnos nekünk is árat kell emelnünk, fűzte hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy vannak-e olyan termékek, amiből nem tudnak rendelni, így nem lehet kapni a patikában, a szakember azt válaszolta, sok hiánycikk van, főleg a gyerek lázcsillapítókból. 

Feldebrői olvasónk, Pekk Zsuzsanna arról számolt be, pontosan ezeket tapasztalja, amikor patikában vásárol. 

– Sok vitamint vásárolok a három gyerekünk és saját magunk számára, és feltűnt, hogy az utóbbi hónapokban egyre többet fizetek ugyanazért a mennyiségért. Szeretném ezekkel megelőzni a betegségeket, de az iskola szezonban egymást érik a vírusok, átadják egymásnak a gyerekek, mindig beteg valaki. Amikor már gyógyszereket is kell venni, az nagyon megterhelő a pénztárcánknak. Illetve mostanában gyakran előfordult, hogy nem volt a gyógyszertárakban abból a lázcsillapítóból, amit használni szoktunk, azt mondták, hiány van több termékből is – osztotta meg portálunkkal a tapasztalatait olvasónk. 

Vannak települések, ahol próbálnak támogatást adni az ilyen problémákra is. 

Dr. Horváth Gábor, Gyöngyös önkormányzatának közigazgatási és intézményirányítási igazgatója korábban arról számolt be a Heol-nak, számos módon igyekeznek támogatni a helyi lakosságot. Például tűzifával is segítik a rászorulókat, és a patikai vásárlásban is próbálnak segíteni. Mégpedig azáltal az új szociális rendelet által, mely tavaly október 1-jén lépett hatályba, s amely megtartotta a korábbi ellátásokat, így a települési, illetve rendkívüli települési támogatási formákat, egyebek között lakásfenntartási-, gyógyszer- és krízistámogatást is. 

Pánikkeltés

A Világgazdaság (VG) arról számolt be, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) pánikkeltésnek nevezte azokat a cikkeket, amelyeket több portál is lehozott a véralvadásgátló készítmények árának növekedéséről. A NEAK felhívta a figyelmet arra, hogy egyes vérhígító gyógyszerek ára valóban emelkedhet, de csupán 5-10, és nem 450 százalékkal, mint ahogy azt egyes lapok megírták. Azt is hozzátették, hogy a kérdéses termékek 99 százalékát nem fogja érinteni a drágulás, írja a VG.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában