Hulladékgazdálkodás

2022.09.08. 14:49

Akár kétszázezer forint bírság is járhat Kerecsenden, ha rendetlen a porta

Idén júniusban helyszíni bejárást tartottak a településen. Az elhanyagolt ingatlanok tulajdonosait felszólították teendőikre. Aki semmit nem tett, bírságra számíthat.

B.K.

Kerecsenden szeptember 1-től változott a hulladékgazdálkodásról és a közterületek tisztántartásáról önkormányzati rendelet. Továbbra is érvényes, hogy a település környezetének védelme és tisztasága érdekében a tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti és melletti járdaszakaszról, valamint az úttestig terjedő közterület tisztántartásáról, gyommentesítéséről. 

Az ingatlan előtti nyílt árkok folyamatos rendben tartása, gyommentesítése, továbbá műtárgyainak tisztítása, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és hulladékok eltávolítása is a tulajdonos feladata. Csakúgy, mint a lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek, udvarok és kertek, valamint beépítetlen belterületi ingatlanok tisztántartása, gyommentesítése. Az ingatlantról a járda és úttest fölé kinyúló ágak, bokrok levágása, télen pedig a ház előtti és melletti járdaszakasz hó- és síkosság-mentesítése is tulajdonos dolga.
Az idei év júniusától kezdődően az önkormányzat folyamatosan ellenőrzi a települési ingatlanok állapotát, ennek keretén belül első körben felszólítást kaptak az érintett, problémás ingatlanok tulajdonosai. 

Tizenöt nap elteltével  újabb helyszíni ellenőrzés történt. Aki nem tette rendbe a környezetét, az a második körben immár közigazgatási eljárás megindításáról kapott értesítést. Itt újabb 15 napos határidőt kaptak az érintettek. Ha eddig nem sikerült orvosolni a gondot, közigazgatási bírságra számíthatnak. 

Nem árt tudni, hogy szeptember 1-től a helyi módosított rendelet értelmében a megindított eljárások esetében a bírság mértéke változott. A rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben  természetes személy elkövető esetén tízezer forinttól 200 ezer forintig szabható ki bírság. Jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövető esetén húszezer forinttól kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

Dr. Szász Kata, a település jegyzője arra is felhívta a figyelmet a község hivatalos honlapján, hogy a település rendben tartása közösségi érdek. Ezért kéri a lakosok segítségét is a gazos ingatlanok felderítésében, elsősorban a hátsó udvarokra vonatkozóan, hiszen az önkormányzat által végrehajtott helyszíni szemlék során ezek sok esetben beláthatatlanok. Amennyiben gazos, elhanyagolt telket észlelnek a településen, tegyék meg bejelentéseiket a hivatalnál, fotódokumentációval bizonyítva. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában