Recept

2022.09.08. 13:42

Egymás örömére készítik a gancát Váraszón

Szeptember 16-án, pénteken délelőtt az iskola hátsó kertjében - a helyi citerások kerti helyiségében- néhány helyi asszony hozzálát a ganca készítéséhez.

B. K.

Forrás: HEOL

Mint  azt  Vincze Ferenc polgármestertől megtudtuk, a családias hangulatú  rendezvény  célja, hogy a régi  hagyományos étkek receptje, készítése ne menjen feledésbe.

Főként azokat az  érdeklődőket várják, akik szeretnék megtanulni, hogyan készült a jellegzetes, burgonya alapú palóc étel, ami önálló  fogásként, vagy húsos étkek köreteként is ízletes és laktató. Elődeink asztalán gyakori fogás volt, mivel  viszonylag olcsónak számított. 

A falu vezetője azt  is elmondta, hogy nem nagyszabású gasztrofesztiválról  van szó, tehát annyi csupán annyi  adagot készítenek, amelyből a falubeliek kaphatnak kóstolót.  

Aki e napon ellátogat a festői  szépségű kis faluba, megtanulhatja, hogyan készítik a váraszóiak a  gancát, amelyet sokan dödölleként, nánickaként ismernek. 

Íme a recept: 

Hozzávalók:  

1 kg öreg burgonya, tisztítva, kockára vágva
400 g búzaliszt
20 g só
2 fej vöröshagyma
150 g zsír


Elkészítése: 

A megtisztított, kockára vágott burgonyát megfőzzük, a levében összetörjük, sózzuk. (Legyen híg, kásaszerű!) Hozzáöntjük a lisztet, fakanállal jól elkeverjük és dagasztjuk. A dagasztás végeztével a lisztes burgonyapépet alacsony hőmérsékleten - kis lángon, alátéttel - pihentetjük.

Megtisztítjuk a vöröshagymát és a zsírban aranysárgára pirítjuk. Serpenyőbe hagymás zsírt teszünk és a sűrű dödölléből evőkanállal galuskákat szaggatunk, megforgatjuk a hagymás zsírban. Mindezt addig folytatjuk, amíg a lisztes pép el nem fogy. A kiszaggatott dödöllét a hagymás zsírban, a serpenyőben a tűzhelyen, vagy sütőbe téve megpirítjuk. Tejfölt is adhatunk hozzá.

Tipp: a búzaliszt helyett használhatunk kukoricalisztet is, aminek ugyanúgy van hagyománya, az ételt káposztásan is elkészíthetjük.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában