Ismertető

2022.09.14. 07:00

Ez a közös az Etnában és a Verpelétnél található vulkánban

A Bükki Nemzeti Park ismertetője szerint az egyik leghíresebb vulkán, az Etna és a Verpelétnél található geológiai képződmény között nincs is akkora különbség.

HEOL

Forrás: Facebook/BNPI

Szeptember elején kért segítséget egy csapdába esett túrázó Verpelét határában, a Vár-hegyen. Sokak megdöbbenésére egy vulkáni kürtőbe esett bele a férfi, akit a szakemberek tíz méteres mélységből mentettek ki. A nem mindennapi helyre azóta irányul nagyobb figyelem, így portálunk is utánajárt egyebek között a történelmi hátterének is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szeptember tizenharmadikán osztott meg egy hosszabb tájékoztatót a helyről.

A BNPI munkatársai minden évben gyepkezelési munkákat végeznek a verpeléti Vár-hegyen. Tájékoztató Facebook posztjukból kiderül, hogy a Tarnaszentmária község határában található domb különleges természeti érték, ugyanis földtani- és botanikai ritkaságokban gazdag, illetve 1975 óta védettnek minősül. 

Mint írják, a névadó várnak ma már nyoma sincs, mert a huszadik század elején a környékbeliek elbontották, vagyis az addig megmaradt köveit széthurcolták. Ezután a hegyen kőkitermelésbe kezdtek, melynek során feltárták hazánk egyetlen, csaknem eredeti épségben megmaradt vulkáni kúpját. A Vár-hegy valójában egy úgynevezett parazitavulkán, más néven járulékos kráter - vagyis nem itt volt a fő lávacsatorna, hanem egy meglévő vulkán oldalából nőtt ki. Ehhez hasonlóak napjainkban a szicíliai Etna oldalain láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában