Megemlékezés

2022.09.17. 12:04

Faültetéssel tisztelegtek Thummerer Vilmos emléke előtt az Egri Borbarát Hölgyek + fotók

Az egyesület emlékfát ültetett a Ráckapu térre.

Faültetéssel tisztelegtek

Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

A tavaly elhunyt Thummerer Vilmos szőlész-borász múlhatatlan érdemei előtt szeretnénk tisztelegni, ezért faültetéssel szeretnénk emléket állítani az Egri Borvidéken végzett kimagasló munkájának – mondta szombat délelőtt Vasné Ignácz Katalin, az Egri Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke a Vincellér emlékparkban. 

Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesületének fő küldetései közé tartozik Eger és környéke szőlőtermesztéshez és borászathoz kapcsolódó kulturális hagyományainak ápolása. A Ráckapu téri Vincellér parkban 2008 óta ültetnek emlékfát azon neves, a szőlészet és borászat terén maradandót alkotó elődeinknek - egri szőlőtermelőknek, szőlőnemesítőknek, borászoknak, - akiknek a nevét az utókornak nem szabad elfelejteni.
Gál Tibor borász, Bereznai László és dr. Csizmazia Darab József szőlőnemesítők, Grőber Jenő borász, az egri Vincellériskola néhai szőlész-borász tanárai, oktatói, valamint Barócsi Dezső és Dr. Kaptás Tibor emlékére ültettek eddig facsemetét.

Az egybegyűlteket Thummerer Vilmosné köszöntötte, a borászt méltatta Tarsoly József Eger város hegybírója és  Farkas Attila alpolgármester is. A borbarát hölgyek elnöke kiemelte, Thummerer Vilmos a magyar borásztársadalom kiemelkedő alakja volt. Szakmai és emberi példamutatásával hozzájárult az Egri borvidék sikeréhez. 

Az Egri Borbarát Hölgyek méltóképpen megemlékeznek róla: "Vili papa" pályafutása során sok elismerésben részesült. Így 1995-ben ő lett az Év Bortermelője, 1994-ben és 1996-ban A Legeredményesebb családi pincészet elismerést kapta meg. Majd 2011-ben Az év pincészete lettek, majd 2013-ban és 2017-ben Magyarország legeredményesebb pincészetének bizonyultak. Egy évvel később pedig Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott a méltán neves borász. Idén a Borászok Borászának választották, amelyet sajnos már nem érhetett meg. 

Thummerer Vilmos 1943-ban Kárpátalján született egy német származású család negyedik gyermekeként. A család a front elől menekült el innen 1944-ben, majd a háború után Egerben telepedtek le. Édesapja erdész lett, ő az általános iskolai, gimnáziumi és felsőfokú tanulmányai alatt a szünetekben folyamatosan dolgozott. Kecskeméten végzett szőlész borász gyümölcstermesztőként, majd a Csányi Állami Gazdaságban volt gyakornok, később ágazatvezető. A Nagyrédei Termelőszövetkezetben kerületvezetőként dolgozott. Itt nagy feladatot, komoly megbecsülést kapott, mégis másra vágyott: önálló magángazdaságot létrehozni. Ezért 1971-ben feleségével és két lányával hazajött Egerbe és rózsatő és vágott virág termesztésbe fogtak a céljaik anyagi alapjának megteremtése érdekében. 

Feleségével 1984-ben indították el az Egri Borvidéken a szőlő- és bortermelői családi vállalkozásukat, melyet fokozatosan bővítettek. A rendszerváltozás hozta meg igazán a lehetőséget a szőlő- és bortermelői terveikhez. Noszvajon vásároltak egy 1400 négyzetméteres üres, elhanyagolt pincét. Hosszú évek munkájával, sok lemondással sikerült ezt a pincét kibővíteni, ami ma világszínvonalú technológiával van felszerelve. A pince ma 4200 négyzetméteres, 20 ezer hektoliteres tárolókapacitása van. Jelenleg 100 hektáros szőlőterületen gazdálkodnak. A Thummerer Pincészet az Egri Borvidék meghatározó borászatává vált. A tömegtermelés helyett a minőségi szőlőtermelést tűzte ki célul, és ennek megfelelően alakította a bortermelést is. Ez jó útnak bizonyult, sorban jöttek a sikerek, elismerések. A Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok borai számtalan sikert értek el a magyarországi és nemzetközi borversenyeken.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában