Esélyteremtés

2022.09.09. 18:20

Felavatták Kerecsenden a Zöld Ház Jelenlét Pontot

Huszonkét év munkának gyümölcse érett be a mai napon, amikor felavatták a község új intézményét, ahol minden a segítésről, a hátrányos helyzetű gyermekek esélyeinek növeléséről szól.

B.K.

A gyerekek dallal, versekkel fogadták a vendégeket

Fotó: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Pénteken délelőtt családias hangulatú ünnepségen avatták fel a Zöld Ház Jelenlét Pontot Kerecsenden . Ezzel huszonkét év munka gyümölcse érett be a településen - fogalmazott Elekné Román Kata, a Világítani Fogok Egyesület vezetője, aki jelenleg a Belügyminisztérium és a Máltai Szeretet Szolgálat által közösen megalkotott Felzárkózó Települések Program helyi koordinátora. 

A megvásárolt ingatlant már a nyári vakációban birtokukba vették a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik. A programban tevékenykedő családmentorok, segítő munkatársak, önkéntesek naponta változatos programokkal várták a betérőket. Rengeteg játékot, zenés és környezetvédelmi foglalkozást, kirándulást, közös főzést szerveztek közel ötven, különböző életkorú gyermek számára. 

Az ünnepre sokan érkeztek, köztük a Belügyminisztérium, a Máltai Szeretetszolgálat képviselői, a helyi intézmények vezetői. 

A vendégeket dallal és versekkel köszöntötték a gyerekek, majd Sári  László, a község polgármestere méltatta a programban résztvevők munkáját. Szólt arról, büszke arra, hogy a faluban olyan intézményi hálózat épült ki az elmúlt években - Biztos Kezdet Gyerekház és klub, tanoda, s most a Jelenlét pont - amelyek segítenek a hátrányok leküzdésében, s az esélyek kibontakoztatásában. Kiemelte a Világítani Fogok Egyesület önkénteseinek kitartó,  immár több évtizedes munkáját, amely ugyancsak a fenti célt szolgálja. 

- Bőven van még teendő, hogy minden gyermek az őt megillető jó körülmények között nőhessen fel, de hála egy-két elkötelezett helyi embernek  - Elekné Román Kata, Kiss Sándor jegyző - soha nem adták fel a reményt, hogy ez a cél egyszer megvalósulhasson.

A továbbiakban bemutatkoztak a programban résztvevő családmentorok és segítők. Meséltek munkájukról, a hétköznapi nehézségekről, a sikerélményekről. Arról, hogy rendszeresen látogatják a helyi roma családokat, s mára mindenhol örömmel és bizalommal fogadják őket. Burai Zsolt munkaerőpiaci koordinátortól megtudtuk, sokan helyezkedtek el az elmúlt időszakban különböző munkahelyeken, ahol megállták a helyüket, és biztos jövedelemhez jutottak. 

A jelenlét pont a Fő út 154. szám alatt működik, és valamennyi munkatársa szép kihívásnak tekinti a szegényebb sorsú emberek és családok segítését.

Elekné Román Kata köszönetet mondott mindazoknak a szervezeteknek, és magánszemélyeknek, akik a kezdetektől fogva támogatták ügyüket, adományokkal, önkéntes munkával, biztatással. 

– Ma azt ünnepeljük, hogy közösségünk végre egy olyan állandó helyen fogadhatja rendszeresen a gyerekeket és a hozzánk segítségért fordulókat, ahol lehetőség szerint mindent megteszünk boldogulásukért. Külön köszönetet mondott Sándor Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank korábbi ügyvezető igazgatójának, aki közel két éve rendszeresen tart fogadóórát azoknak a helyieknek, akik adósságcsapdába kerültek. Őket ingyenes tanácsadással segíti. Az elmúlt hónapokban több mint százhúsz család fordult hozzá és sok esetben sikerült megoldást találni válságos anyagi helyzetükre – mondta. 

Az avató ünnepségre meghívták Beer Miklós nyugalmazott püspököt is, aki bár személyesen nem tudott részt venni az eseményen, meleg hangú üzenetet küldött, és gratulált az ünneplőknek. Ennek meghallgatása után terített asztalhoz ültek a vendégek, akiket a jelenlét pont kertjében megtermett zöldségekből készült lecsót és hozzá az udvar kemencéjében sült cipót falatoztak.  

A remények szerint mostantól mindig nyitva állhat a Zöld Ház a rászorulók előtt. 

           

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában