Lovassport

2022.09.05. 11:25

Izgalmas döntő után Czékus Zoltán lett a címvédő díjugrató bajnok Szilvásváradon

Szorosan alakult a verseny, az utolsó fordulóban még hatan is esélyesek voltak az aranyéremre.

Tóth Balázs

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Négy bajnoki cím dőlt el vasárnap a szilvásváradi FIAT Díjugrató Országos Bajnokságon. Az amatőrök között Bohák-Debreczeni Éva (Champions Team LKE) nyert Cortezzel, hibátlan teljesítményt nyújtva az alappályán és az összevetésben is. Az ifik között Ferencz Dalma (Cseszterlin LK) győzött Corrada nyergében, a négy futamból háromszor hibátlanul lovagolva. A fiatal lovasok mezőnyében Bosits Boglárka (Bosits Lovasfarm) végzett az első helyen Caremossal neki is csak egy hibája volt a négy futam alatt, ő nagyobb különbséggel gyűjtötte be a bajnoki aranyat.

A felnőtteknél izgalmas volt a döntő, mert hat páros volt hat ponton belül. A döntő első felvonásában nyolcan teljesítették hibátlanul a 150 centiméteres magasságú akadályokból épített pályát, köztük a hat esélyes. A második körben, a 155 centiméteres magasságon viszont már csak hárman voltak hibátlanok, de egyedül Czékus Zoltán (Kisteleki LE) és Ricola volt az, aki az első pályán sem kapott hibapontot. A címvédő végül szoros versenyben utasította maga mögé a futam előtt élen álló ifj. Szabó Gábort (DEAC Sport NK), aki a pálya középső szakaszán vert le egy akadályt, a harmadik pedig Vándor Zsófia lett, aki tagja volt a DVTK bajnokcsapatának is. Ő egyébként egy 18 esztendős, rutinos lóval versenyzett. Szabó 2016 és 2018, Vándor 219 egyéni bajnoka.

Czékus Zoltán elmondta, tavaly sikerült megnyernie a bajnokságot, egy teljesen más szezon közepén. Az idei győzelem más volt, nem volt teljes szezonjuk, nem hitte, hogy összejön, de sikerült.

- Nem voltunk nagyon sokan a mezőnyben, kicsit kevesebben, mint az előző években. Viszont a végére nagyon szoros lett a verseny, nagyon kevés hibaponton múlott. Sajnos az első napon volt egy hibám, ami négy hibapontot jelentett a vadászba átszámolva, ez kicsit megpecsételte a sorsunkat, de végül mégis sikerült nyerni, nagyon örülök neki. Szilvásváradot nagyon szeretem, a környezetet, a melegítőt, a pálya méretét. Az én lovamnak ez nagyon fekszik, hatalmas vágtájú lóról van szó. A pályaépítő Erdélyi Magolna nagyszerű munkát végzett, elég nehéz volt. A tegnapelőtti lámpafényes csapatverseny is nagyon izgalmas volt és méltó helyszín volt a viadalhoz egy ilyen stadion. A mai nap a 150 centiméter után a 155 nagyon nagy volt és nagyon nehéz is, sok energiát kivett a lovakból. Most pihenő jön, és esetleg október közepén egy három csillagos nemzetközi verseny Olaszországban – mondta el győzelme után Czékus Zoltán.

Kifejtette, fantasztikus volt ez a négy nap, de mindig megterhelő, ha koncentrálni kell. Ha valaki eredményt akar elérni, akkor folyamatos koncentrációra van szüksége, de jól érezték magukat. Szombaton szabadnapjuk volt, egy jót kirándultak, vasárnap pedig lovagoltak, próbált minél jobban fókuszálni, a ló pedig nagyon jól ugrott. Ricola egy tizenegy éves kanca, tavaly nagyon extra évet csinált, nagyon jó ló, nagyon precíz, ezt most meg is mutatta szerencsére, magyarázta.

- Fantasztikus érzés a címvédés. Utoljára Horváth Balázsnak sikerült, ő 2013-ban, 14-ben és 15-ben is aranyérmes lett. Nem gondoltam, volna, hogy összejön. Tavaly az első helyről vártam a döntőt, úgy meneteltünk végig. Idén a hatodikról. Nem a jobb hibapontálló lovammal mentem a döntőben – Carundyval jobban ment az elődöntőben és a középdöntőben –, ez taktika miatt volt. Ricola több hibapontos, de nagyobb képességű, rutinos ló. Tudtam, hogy nehéz lesz, de kamatozni fog, és ez sikerült is. Azért tudtam talán felszabadultan menni, mert az első fordulóban utolsóként indultam és végignéztem az összes szoros helyen álló versenyzőt. Láttam, hogy nem hibázott senki, most viszont már a helyemen indultam, én mentem először, így nem volt rajtam nyomás. A többiek utánam jöttek, ennyiből volt egyszerűbb, de magasabb, nehezebb, technikásabb pálya volt, ilyenen versenyezni nem egyszerű soha – árulta el Czékus Zoltán.

A kétszeres bajnok jövőre az Európa-bajnokságot célozza meg, ehhez minősülést kell szereznie. Ezt szeretné elkezdeni Olaszországban, utána hosszabb téli pihenőre vonul, kora tavasszal pedig az lesz a cél, hogy kivívja az EB-szereplést. Részt vesz majd fedeles versenyeken is, elsősorban itthon és Lengyelországban, tetszenek neki ezek a viadalok. Lova, Ricola viszont pihenni fog.

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója örült a rendezésnek,1980 után ismét díjugrató OB döntőnek adhatott otthont a település. Itt voltak a legjobb magyar lovasok, közel 150 lóval jöttek, s tényleg a legjobbak léptek pályára. Volt több országos bajnokság, amikor az elején eldőlt, hogy nem lesz nyílt verseny a címért, de itt az utolsó ugrásig bárki nyerhetett az öt páros közül. Emlékezetes versenyt rendeztek, ezzel a nemzetközi verseny mellett díjugratásban is tényezővé vált Szilvásvárad.

Világbajnokságra utaznak a fogathajtók

Szilvásváradon idén még megtartják a Masters sorozat harmadik állomását, a Díjlovas Világkupa fordulót, október 23-án pedig lipicai lóráverést tartanak. A múlt heti fiatal fogatló világbajnokságon nagy örömre egy újabb földrész, Észak-Amerika eredményes hajtót láthatták vendégül, a szakemberek pedig elismerően nyilatkoztak a versenyről. Jövőre már Franciaország rendezi az eseményt, Szilvásvárad a 2024-es négyesfogathajtó világbajnokságra készül. Az előbbi eseményen Dani Marcell a kötelezőt hozta, látványos programokat hajtott, most pedig a Duna-Alpesi Kupára készül. Váczi István fiatal lovakat hajt és ifjabb Galbács Ferenc a héten Budapesten versenyzett (nyolcadik, illetve hatodik helyen végeztek), ez volt számukra a záró munka, két hét múlva a római világbajnokságra utaznak. Sok évtized után lesz két szilvásváradi fogat a válogatottban. Váczi István fiatal lovakat, ifjabb Galbács Ferencnek ez a harmadik szezonja fogathajtásban, a VB-n az erős középmezőnyben lehetnek, ami jó előjel lehetne 2024-re. Elégedettek lennének, ha saját és a lovak képességeit meg tudják mutatni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában