Autómentes nap

2022.09.22. 10:07

Ma érdemes igazán tömegközlekedni

Aki ma tömegközlekedésssel indul útnak, érdemes távolabbi úticélt is terveznie, mivel szinte ingyen utazhatja be az országot.

B. K.

Jól indul  a reggele annak a középkorű  házaspárnak,  akik  ma reggel  Demjénből Egerbe buszoztak, hogy onnan Budapestre folytassák útjukat.  Az autóbusz sofőre arra hívta fel a figyelmüket, hogy a megváltott menetjegyüket ne dobják el, mert az Budapestig, sőt az országban bárhová érvényes egészen éjfélig.

A  pár nem akart  hinni a fülének,  azt  hitték ez valami  tréfa, pedig nem. Az akciót az autómentes világnapra hirdette meg Vitézy Dávid.     

 Szeptember 22-én csütörtökön, azaz ma rendezik  mmeg az  az autómentes napot az európai mobilitási hét keretében – jelentette be Facebook-oldalán Vitézy Dávid,  a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára.

Azt írta,  ha egy utas csütörtökre bármilyen távra szóló helyközi MÁV-Start-, Volánbusz-, GYSEV-, MÁV-HÉV-jegyet vált, azzal egész nap, bármilyen hosszú távon, tetszőleges számban lehet utazni Magyarország területén a nap végéig.

A bejelentés szerint a kedvezmény kiterjed a MÁV-Start, a GYSEV, a Volánbusz és a MÁV-HÉV járataira is, bármelyikre váltott helyközi jegy csütörtökön egész nap az egész ország összes helyközi járatára érvényes.

Azt az államtitkár is kiemelte, hogy a gyorsvonati pótjegyet nem, de az InterCity-pótjegyet, a helyjegyet, valamint a távolsági buszos kényelmi felárat külön meg kell váltani, ha a jegy egyébként nem ilyen vonatra vagy buszra szól aznap.

A száz kilométernél rövidebb távra szóló jegyek egyébként csak négy órán át érvényesek, de szeptember 22-én felhasználhatók lesznek a nap végéig országosan. A jegyek másodosztályon érvényesek, az első osztályra váltott távolsági jeggyel csak azon a vonaton lehet első osztályon utazni, amelyre a jegy szól, a jegy a nap folyamán más járatokra csak másodosztályon lesz érvényes.

Bár az időjárás nem túl barátságos, de akinek van némi szabadideje, még nem késő elindulni, hogy barangoljon egyet a mai napon.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában