Aszály után

2022.09.20. 14:25

Rekord alacsony vízállások nyarát tudhatjuk magunk mögött a Tiszán

A nyári hónapokban a vízgyűjtőkön tapasztalt rendkívüli csapadékhiány következményeként minden korábbinál alacsonyabb vízszintek alakultak ki a Tiszán.

M. H.

Forrás: Beküldött

Augusztus közepén Kisköre-alsón mínusz 334 centimétert, Szolnokon pedig mínusz 291 centimétert is mértek – tudatta a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a honlapján.

A Tiszán Kisköre-alsónál a valaha mért legalacsonyabb vízállás eddig mínusz 321 centiméter volt, amit még 2009-ben észleltek. Az operatív vízállási adatok tanúsága szerint az idén augusztus 18-án mínusz 334 centiméterre apadt a folyó.

A szolnoki vízmércén az eddigi legalacsonyabb vízállást, a mínusz 279 centimétert 2003-ban regisztrálták. Az új negatív csúcs mínusz 291 centiméter, amit először augusztus 8-án olvastak le, de ugyanezt az értéket tapasztalták az ezt követő napokban többször is.
Összehasonlításként érdemes felidézni az eddig előfordult legmagasabb vízállásokat a két vízmércén. Kisköre-alsón ez az érték 1030 centiméter, míg Szolnokon 1041 centiméter, mindkettőt 2000 tavaszán észlelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában