Petőfi emlékév

2022.10.11. 16:45

Az Érzelmek hullámhosszán című egri tárlat a romantika időszakát mutatja be

A Dobó István Vármúzeum kedd délelőtti sajtótájékoztatóján az októberi programokat mutatták be.

Bíró Daniella

H. Szilasi Ágota (jobbra) ismerteti a kiállítás létrejöttének részleteit

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Október 14-én nyílik a vármúzeum legújabb kiállítása, melynek címe Érzelmek hullámhosszán – Petőfi Sándor költői világa és a romantika festészete Magyarországon (1820-1870). A Petőfi 200 emlékév tiszteletére rendezik meg a tárlatot, amely a Ziffer Sándor Galériában tekinthető majd meg.

– Ez a kiállítás már több éve megfogalmazódott a fejünkben. Az volt a célunk, hogy bemutassuk mindazt, ami a romantikával összefügg és a magyar művészetben jelen van. Nagyon örülünk neki, hogy pályázaton erre jelentős összeget sikerült nyernünk, így a tárlat a Petőfi emlékév keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg – mondta H. Szilasi Ágota, a Dobó István Vármúzeum gyűjteményi osztályának vezetője, a kiállítás rendezője. 

Az osztályvezető továbbá kiemelte, hogy egyrészt a saját anyagaikra építettek, de más magyarországi gyűjteményekből kölcsönözve készítették el a koncepciót, ami a hazai romantikus festészetre épül. A tárlaton közel 100 mű lesz látható, melyek kapcsolódnak az irodalomhoz és a zenéhez. Petőfi Egerben ugyan csak pár napot töltött, de barátokra, támogatókra és tisztelőkre talált itt, mely tiszteletet a vármúzeum gyűjteményében néhány festmény megőrzött. A költő korának, a reformkornak a legfontosabb művészeti irányzata a romantika volt. Ezt az időszakot az Európához történő felzárkózás és a nemzeti identitás keresése jellemezte. A romantika a legerőteljesebben a festészetben érvényesült. Ilyen történelmi közegben nőtt fel Petőfi Sándor is, aki korának kiemelkedő alakja volt.

– A romantika kora tulajdonképpen Petőfi életének idejére tehető. A reformkor, a 1848-49-es forradalom és szabadságharc utáni évtizedekről van szó, illetve amikor az európai nagy nemzetek közé való beilleszkedés művészeti szempontból is megtörtént. A képeket magyar mesterek, magyar témákkal, magyar szívvel festették meg – hangsúlyozta H. Szilasi Ágota.

Fél éven át várja látogatóit a kiállítás, melyhez kulturális programok, előadóestek és foglalkozások is kapcsolódnak majd.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában