Felhívás

2022.10.19. 07:25

Csak ártunk a vízimadaraknak, ha lelkesen megetetjük őket az Eger-pataknál is

Az Eger patakban sok vadkacsát láthatunk egész évben, és sokan etetik őket városunkban is, pedig nem teszünk jót vele.

B. D.

Ez az ártatlannak tűnő tevékenység veszélyes következményekkel járhat az élővilágra nézve. Erre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hívta fel a lakosság figyelmét közleményében.

– A jó szándékú emberek a vízimadarak etetésekor nincsenek tudatában annak, hogy az etetésük nemcsak felesleges, de tömegesen veszélybe sodorja az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. A vízimadarak életmódja alapjaiban eltér a téli etetőket látogató madarakétól, ezért etetésük a madaraknak és a környezetnek is egyaránt rossz – közölte Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

Kifejtette, hogy az etetésükkel kikapcsol a vonulási viselkedésük, ami a hideg évszakban elengedhetetlen a túlélésükhöz. Emellett növeli a zsúfoltságot, ami agressziót okozhat az állatok között, s még a fertőző betegségek is gyorsabban terjedhetnek közöttük. Az egyoldalú táplálkozás akár röpképtelenné is teheti a madarakat. Továbbá a megmaradt kiszórt táplálék vonzza a patkányokat, szennyezi a környezetet és a vizet. Ezek miatt kérik a víz mellett sétálókat, kirándulókat, lakosokat hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában