Vadászat

2022.10.13. 11:59

Emelkedett az érmes gímszarvas trófeák aránya Heves megyében + fotók

Az elmúlt húsz év legnagyobb Heves megyei gímtrófeáját is bemutatták a nagyhalmaji tisztáson rendezett trófeaszemlén.

HEOL

Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke is részt vett a trófeamustrán

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

 A szakemberek egyetértettek abban, hogy a vadászati hatóság által, a középkorú gímszarvas bikák kíméletére és öregbítésére bevezetett korlátozások egyértelműen javulást eredményeztek a trófeák minőségében – írta honlapján a Heves Megyei Kormányhivatal.

A kormányhivatal, az Egererdő Erdészeti Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezete rendezvényén 143 trófeát mutattak be. A megye tíz vadászterületéről érkezett az idei bőgési szezonban elejtett gímszarvas trófeák legjava.

A szakmai közönség megcsodálhatta az elmúlt 20 év legnagyobb aranyérmes trófeáját is, amely 11,74 kg-ot nyomott és 230.94 C.I.C. nemzetközi pontot kapott a bírálata során. A Recsk határában elejtett bika korát a bíráló bizottság 12 évesre becsülte, amely igazolja a vadászati hatóság - a középkorú bikák kíméletére - két éve bevezetett korlátozó intézkedésit. Megerősítést nyert, hogy a vadászatra jogosultaknak érdemes öregbíteni az ígéretes trófeákkal rendelkező gímszarvas állományt – fogalmaztak.

Hozzátették, a területi vadászati hatóság október közepéig 441 gímtrófea bírálatát végezte el, míg az előző év ugyanezen időszakában 167 gímagancsot értékeltek. A trófeák negyede érmes minősítést kapott (2 arany-, 18 ezüst- és 89 bronzérmes), amely megelőzi a 2021-as év 21 százalékos valamint a 2020-es vadászati év 17 százalékos arányát.

A bírált agancsok közül 26 gímbika koronája tartozott az öreg korosztályba. A hatóság hét esetben állapított meg szakszerűtlen elejtést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában