Látogatás

2022.11.11. 08:06

A cseheknek mintát jelenthet a Mátrai Erőmű, írja a parlamenti képviselő

A parlamenti képviselő, miniszteri biztos hivatalos delegációt fogadott a létesítményben.

HEOL

A cseh beruházók most megtekintették a víztakarékos magyar hűtési technológiát

Forrás: Horváth László /Facebook

A Mátrai Erőmű technológiája külföldön is minta lehet! - méltatta az eseményt Horváth László közösségi oldalán. Mint írta, Csehország új blokkal bővíti a Dukovany atomerőművet, a cseh beruházók most megtekintették azt a víztakarékos magyar hűtési technológiát is, melyet jó eséllyel alkalmazhatnak az új cseh blokk építésénél is. A magyar szabadalomnak számító megoldás Heller-Forgó rendszerként vált ismertté, amely olyan helyeken biztosíthat hűtést például erőműveknek, ahol nincs nagy mennyiségű folyóvíz a közelben, amivel a kondenzátorok folyamatos hűtését biztosítani lehetne. Ezt a rendszert hazánkban elsőként a Mátrai Erőműben alkalmazták. 

Számunkra a Mátrai Erőmű a térségünk egyik legfontosabb munkaadója, de országos jelentőségét az is növeli, hogy kizárólag hazai alapanyagból állít elő energiát, ezzel növelve hazánk energiabiztonságát – épp ezért vagyunk elkötelezettek abban, hogy lignitalapú működését is meghosszabbítsuk, kapacitását bővítsük, és technológiáit fejlesszük - írta a politikus. Az eseményen jelen volt Csehország magyarországi nagykövete és több helyi döntéshozó.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában