Segítség

2022.11.28. 17:32

A fagyhaláltól mentenék meg az embereket a kályhákkal a Heves megyei segélyszervezetek

A rezsinövekedés óta ugrásszerűen emelkedett azok száma, akik fűtőeszközt és élelmiszert kérnek.

Szabó István

A napokban adtunk hírt arról, hogy egy, a fűtetlen lakása miatt életveszélyes helyzetbe került nagyrédei lakóra bukkant a hétvégén a Szent Imre Katolikus Karitász csoport. Huczka Kata, a csoport vezetője elmondta, hogy az egyedülálló férfi nagyon fázott. Fával nem tudott tüzelni, mert rossz a kéménye, a Siesta kályhájához pedig nem volt pénze gázpalackot venni. Nagyrédén a helyi polgárőrök segítségével vettek a férfinak egy gázpalackot, és átmenetileg fűthető lett az otthona. 

A probléma korántsem egyedi. Csernyi Erzsébet, a Gyöngyös és Fehérgyarmat térségében működő Segítő Összefogás Alapítvány képviselője arról beszélt portálunknak, hogy éppen kályhát keres egy családnak, mivel csak azzal tudnának fűteni. 

– Egyelőre nem találok olyan használt kályhát, amit az alapítvány megvehetne, és a családnak adhatná. Van igény fűtőeszközökre, de jelenleg a jobb módú réteg is bizonytalanságban él abban a tekintetben, hogy lesz-e gáz, villany a későbbiekben is. Ezért a szénnel, fával üzemelő fűtőeszközöket inkább mindenki tartalékolja magának. Így aztán pénzért sem tudunk használt tüzelőeszközt szerezni. Újat ötszörös áron vehetnénk, mint volt egy évvel ezelőtt. Akinek van fűtőeszköze, annak is nagy gondot okoz, hogy az egy-két éve kivágott tűzifának már nyoma sincs. A friss vágású, nyers fával meg nem lehet fűteni, az csak füstöl. Ad ugyan valami meleget, de nincs olyan fűtőértéke, mint kellene. Az ukrán határ menti Fehérgyarmat térségében nagyon rossz a helyzet, mert szegény vidék. Ugyanakkor Gyöngyösön sincs másként. A nem lakótelepi lakásokban élők, ha van is gáz vagy áram nélkül üzemelő fűtőalkalmatosságuk, nem válnak meg azoktól. A lakótelepi lakásban élők ráadásul használni sem tudnák a szén- vagy fatüzelésű kályhát, még ha lenne is ilyen adományozható tárgy – foglalta össze Csernyi Erzsébet.

Egerben és környékén is egyre többen jelzik, hogy kályha, fűtőtest, gázpalack kellene nekik, mondta Kékesi Györgyné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egri csoportjának vezetője.

– Amióta beindult a fűtési szezon, azóta csak nekem hárman szóltak, hogy fűtőtest, hősugárzó, vagy kályha kellene. Korábban ilyen nem volt, csak most, a rezsiemelkedés óta. Huszonkét éve működik a csoportunk a megyeszékhelyen, de évente egyszer, ha volt ilyen jellegű igény. Egyre problémásabb az élelmiszeradományok összeállítása is. A legtöbben lisztet, cukrot, száraztésztát, olajat várnak tőlünk. Azonban abban az egri áruházban is, ahol gyűjtünk, reggel hétre elviszik az emberek például a három kiló megvehető cukrot, abból nem kapunk. Konzervet, édességet, esetleg száraztésztát adnak, ki mit tud. Lisztet is azt adjuk tovább, amit a miskolci központunk küld, ők időnként malomból kapnak adományt. Idén biztos, hogy nem fogunk úgy élelmiszert kapni, hogy ki tudnánk osztani 300 csomagot. Pedig rengeteg igénylő van, a számuk határozottan emelkedett az utóbbi időben. Ők egyedülállók, kisnyugdíjasok, jövedelem nélküliek, hajléktalanszálláson, családok átmeneti otthonában élők ők. Emellett még van tizenhat Eger környéki település, ami hozzánk tartozik – fogalmazott Kékesi Györgyné.

Verébné Godó Ildikó, a Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezetének vezetője is hallott már a tüzelőeszközök iránti nagy igényről.

– Nekünk az élelmiszer és a tisztálkodószer adományozása a profilunk, kályhával, tüzelővel, gázpalackkal nem tudunk segíteni. Az utóbbiakra tavaly is voltak már érdeklődők, de a rezsiváltozás óta megnövekedett a számuk. Már az is előfordult, hogy Nagyfügedről kértek tűzifát tőlünk – mondta Verébné Godó Ildikó.

A nagyfügedi önkormányzat egyébként arról adott hírt, hogy a korábbi karácsonyi támogatás helyett idén év végi fűtési támogatást vezetnek be. Közlésük szerint ez háztartásonként 25 ezer forint egyszeri települési támogatást jelent, amelyet a jogosultaknak még december első felében kifizetnek. Pálosvörösmarton most a szociális tűzifa összevágásával és széthordásával vannak elfoglalva. Repa József alpolgármester, a helyi polgárőrség vezetője arról beszélt, hogy kályhát, gázpalackot nem kért még senki a községben.

 – A tűzifa kihordása után biztos lesznek még egyedi kérések is még, azok teljesítésében is szoktunk segíteni. A szociális tűzifából is valamivel többen kértek, mint eddig. Csak az a baj, hogy kevesebb a fa, kevesebb jut az egyes igénylőknek is. De mindenkinek fogunk adni, igazságosan szétosztjuk a készletet – hangsúlyozta Repa József.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában