Daganatos betegségek

2022.11.03. 07:00

A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet az egri Regea alapítvány

A daganatos megbetegedéseknél fontos a korai észrevétel. Az eseményt ebből a célból szervezik meg november 12-én reggel 10 órától Egerben, a Találkozások Házában.

B. D.

Mobil szűrést is végeznek az országos program keretében

Forrás: szoljon.hu

– November a férfiegészség hónapja. Évek óta ebben az időszakban ehhez kapcsolódóan tartunk eseményeket. Egyebek között lesz PSA-szűrés is, ami a prosztatarák kimutatásának lehetősége. A MentsManust Egyesülettel rendezzük meg, akik a férfiegészségért dolgoznak, mi pedig a daganatos betegségek megelőzésével, gyógyulásával foglalkozunk – ismertette portálunkkal Psenyeczky-Nagy Klára, a Regea Alapítvány elnöke.

Elmondta, a PSA-szűréssel kapcsolatosan van egy tavalyi film, amit az eseményen majd levetítenek. A címe Lottó Ötös, s ez azt szimbolizálja, hogy ha időben felfedezik a daganatos megbetegedést, akkor az felér a főnyereménnyel. Erről beszél a filmben az alapítvány egyik egri önkéntese is, Molnár László. Az egri kórház urológus osztályvezető főorvosa, dr. Mansour Bassel pedig közös beszélgetés keretében arról beszél, hogyan zajlik a szűrővizsgálat, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy a férfiak egészségesek maradjanak. Egyéni konzultációra is lesz lehetőség az eseményen.

– Általában az a tapasztalatunk, hogy a férfiak nehezen mennek el ilyesfajta szűrővizsgálatokra. A rendezvényünk ennek fontosságára hívja fel a figyelmet. Annak, hogy a férfiak eljönnek az eseményre, legtöbbször a hölgyek a mozgatórugói, hiszen általában ők hívják el a családtagjaikat, ismerőseiket. Ezért mindig úgy szervezzük a programokat, hogy a családosoknak is megfelelő legyen. A hölgyek számára mellönvizsgálat lesz a nap folyamán, hiszen nagyon fontos a betegség korai felismerése. Ugyanis ez a másik leggyakoribb daganatfajta, ami 96 százalékban gyógyítható, ha időben észreveszik. Továbbá a gyerekek számára kézműves programmal is készülünk – hangsúlyozta Psenyeczky-Nagy Klára.

Az események között lesz a Falevelek 2. kötet bemutatója, amiben 40 daganatos gyógyult beteg írását olvashatják. A könyvben arról van szó, a betegek mit tettek, hogyan sikerült túlélniük a súlyos diagnózist, s hogyan élnek a betegséggel együtt minőségi életet. Ez egy pozitív írás, a családi támogatásról, az alapítványról, valamint arról, mi az a módszer, ami segít a gyógyulásban. A délután folyamán női és férfi tornával is készülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában