Történelem

2022.11.14. 11:13

Megismerhetjük a gyöngyösi mamutos múzeum históriáját

Átfogó, rendkívül alapos és részletes, mégis olvasmányos munka jelent meg idén a világhálón a Mátra Múzeum hosszúra nyúló történetéről, tájékoztatott a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület.

Sz. Sz. I.

A Mátra Múzeum hatodik fejezete napjainkban íródik

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A „mamutos múzeum” históriáját 2012-ig ismertető izgalmas anyag dr. Fűköh Leventének, a Mátra Múzeum korábbi igazgatójának köszönhető. A szakmabeliek és az érdeklődők számára is hasznos olvasmányról a szerző beszélt. 

– A tanulmányban található 359 dia segítségével megkísérlem az olvasót végigvezetni azon a 125 éves úton, amelynek első kockaköveit az egykori lelkes és elkötelezett gyöngyösi polgárok rakták le a XIX. század második felében. Ez a múzeumszervezési törekvés nem volt mentes a személyes buktatóktól, természeti katasztrófáktól, politikai rendszerek változásaitól, de az elkötelezettség, hogy a Mátra lábánál, Gyöngyösön jöjjön létre egy elsősorban természetrajzi múzeum, végül eredményesnek bizonyult. 

Az öt nagy fejezetre tagolt múzeumtörténet rendhagyó bemutatása során igyekeztem felhasználni az általam feltárt sajtóanyagokat a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár archívumából, elődeim, kutatótársaim történeti munkásságának eredményeit, a múzeum és saját magam archív felvételeit. Természetes, hogy egy 125 évet átfogó munka soha nem lehet teljes, ennek oka úgy a forrásanyagok hiányossága, mint a szerkesztő szubjektivitása. Ennek ellenére remélem, hogy érdekes, nem egy esetben eddig ismeretlen adatokat is tartalmazó anyagot sikerült összeállítani a múzeumbarátok örömére – fogalmazott dr. Fűköh Levente a munkája előszavában. 
 

A múlt röviden

Dr. Fűköh Levente a múzeum történetét öt időszakra tagolva mutatja be. Az első rész 1880-tól az 1917-es gyöngyösi tűzvészig tart, amikor a múzeum a lángok martaléka lett. A második fejezet 1944-ig tart, a háború zűrzavarában a lakosság dúlja fel értékeiért a múzeumot. A harmadik rész a szocializmus időszaka 1985-ig, majd a jelentős átszervezések kora következik. Az ötödik fejezet a 2000 és 2012 közötti megújulás évtizede. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában