Szenvedélybetegség

2022.11.19. 15:28

El se hinnéd, mennyivel többet adsz egy doboz cigiért megyénk trafikjaiban is

Egyre több fiatal gyújt rá, és főleg a férfiak körében menő a dohányzás. Az elmúlt években égbe kúsztak az árak, megmutatjuk mennyire. Nincs az a pénz eszerint, amit meg ne adnának a cigarettáért.

P. E.

Sok gyerek is kénytelen elviselni a passzív dohányzás ártalmait

Forrás: Shutterstock

Fotó: Zabavna

- A többiek is rágyújtanak iskola után, ahogy indulunk haza, így próbálunk lazítani. Én se lóghatok ki a sorból, kinéznek, ha nem szívom. Még fiatal vagyok, remélem, nem árthat annyira az egészségemnek, mint amennyire jólesik - osztotta meg véleményét egy egri középiskolás. Meséli, náluk a családban az édesapja, sőt a nagymamája is dohányzik, és azon túl, hogy sokba kerül, meg köhögnek néha, egyelőre sok bajt nem okoz náluk. Ilyenkor ősszel, télen a konyhában is fújják a füstöt, megszokták a dohányszagot.

A cigaretta ára már az egekbe szökik, de ez a nikotinfüggésnek nem szab határt megyénkben sem. Egy doboz Symphonia ára az elmúlt két évtizedben a hatszorosára nőtt, s az a Sophiane, amit a 2000-es évek elején 272 forintért tehettek a zsebükbe, most 1680 forintba fáj. 

 

Így emelkedett a cigaretta ára, sokan mégis füstölnek
Forrás: MTI

 A napokban volt a krónikus tüdőbetegség, a COPD világnapja, s ennek kapcsán kutatást végzett a Szinapszis piackutató cég. Ebből kiderült: Az 500 fős mintában az előző évi felmérés eredményéhez képest a férfiak és a 18-34 év közöttiek körében nőtt a dohányzók - rendszeresen illetve alkalmanként rágyújtók - aránya. A férfiak 33, a nők 25%-a jelezte, hogy jelenleg is dohányzik. Nemek tekintetében további különbség a dohányzásról való leszokás terén mutatkozik, ez az arány magasabb, 40% a nők körében és 29% a férfiak esetében. A fiatalok közt főleg sok a passzív dohányos. 

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa a világnap kapcsán kiemelte: a dohányzás a COPD legnagyobb rizikófaktora, a betegek 80-90 százaléka dohányos vagy korábban hódolt e káros szenvedélynek.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában