Biztonság

2022.11.20. 07:00

Ne korcsolyázzon az autó: a téli gumi felszerelése fontos, a szervizek hétvégén is nyitva tartanak

Most, hogy az időjárás valóban télies arcát kezdi mutatni, az autósok többsége téli gumiabroncsra vált. Az igény megnövekedését jól mutatja, hogy az erre szakosodott szervizek szombaton is nyitva tartanak.

S. S.

Jönnek a fagyok, ideje téli gumira váltani

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Portálunk munkatársai személyesen is megtapasztalhatták szombaton, hogy megyeszerte nyitva tartanak a gumisok. Az egyik egri műhely neve mellőzését kérő vezetője elmondta: az utóbbi években azt tapasztalta, hogy egyre természetesebbé válik, hogy az évszaknak megfelelő abroncsokat használnak az autósok.

– Most annyi a változás, hogy egyre többen vannak, akik nem feltétlenül keresik az új abroncsokat. Ez egyenes következménye a megugrott inflációnak. Egy 80 százalékosnak mondott téli gumi még mindig jobb megoldás, mint nyárival autózni – fogalmazott a közepes méretű műhely tulajdonosa, aki kérdésünkre elmondta azt is, hogy bizony a munkadíjak is drágultak jó húsz százalékkal. Fakad mindez az energiaköltségek megugrásából.

Egy másik egri gumiszerviznél várakozó autósokat is megszólítottunk. A nyugdíjas évei felé tartó Varga Béla azt mondta, hogy a kezdetektől – már akkor is, amikor egy használt Renault 18-asa volt – fontosnak tartotta az évszaknak megfelelő gumik használatát. Ha csak két-három alkalommal kisegít a bajból egy téli időszakban a megfelelő abroncs, már megérte.

– Ha elakadsz a hóban, ne adj' Isten árokban kötsz ki, már késő sopánkodni – foglalta össze legfontosabb érveit tömören az egri férfi.

Egy másik, a megyeszékhelyen lévő szervizben az ott dolgozó András volt segítségünkre. Szavai szerint a nyári gumi úgy van kitalálva, hogy akkor szolgál jól amikor az abroncs hőmérséklete meleg. Ebben az üzemi hőmérséklet tartományban a legoptimálisabbak a tulajdonságai. Például képes csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást és a a keletkező kerékzajt.

– Ezzel szemben a téli gumi puhább anyagból készült. Bonyolultabb futófelületei vannak, hogy a víz és a hó még alacsony hőmérsékleten is eltávozhasson. Igaz emelkedik a vezetés közbeni zaj, nő az üzemanyag-fogyasztás, de a biztonság megéri – mondta a szerelő.

Elmondása szerint eléggé elterjedt ismeret, hogy plusz 7 fok körüli napközbeni hőmérséklet az a határ, amikor már célszerű váltani. Ilyenkor már jelentkeznek a hajnali fagyok és növekszik a megcsúszásos balesetek száma. A merevebbé vált nyári gumik jobban csúsznak ilyen körülmények között.

– Téved, aki úgy gondolja, hogy csak a havas vagy jeges úton lehet megcsúszni a kocsival. A hidegebb nedves aszfalt, különösen, ha nedves lehullott falevelek is borítják "ideális terep" az autó korcsolyáztatásához – jegyezte meg András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában