Zártkert

2022.11.09. 14:00

Országos díjat kapott az aldebrői kertművelő

Bán Anna kertművelő lett idén A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program egyik országos díjjal kitüntetett kertművelője zártkert 3. vegyes kategóriában.

S. S.

Bán Anna 1700 négyzetméteres kertet ápol

Forrás: HMH

Az eredményhirdetést Gödöllőn, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés Története Szakmúzeumban tartották a közelmúltban. 
Országos díjat 31 település 35 kertje kapott, a zártkert 3. vegyes kategóriában hét kertet díjaztak, s ezek között volt Bán Anna, Aldebrő, Vár út 10. szám alatti kertje, ami nagyon nagy sikernek és elismerésnek számít, hiszen megyénkből összesen három település kapott hasonló díjat. Aldebrő egyébként a helyi verseny első öt helyezettjét jelölte országos díjra. 

A gyönyörű zártkert gondozója januárban lesz 75 éves, a kertje 1700 négyzetméter területű, s azt teljesen egyedül műveli. A magok elültetése, a palánták nevelése, a metszés, a rotálás, kapálás, a fűnyírás és a betakarítás mind-mind az ő feladata, amiket nagy örömmel, szívesen végez. A kitüntetett a Heol.hu-nak elmondta: majdnem 40 évig ápolónőként dolgozott az egri kórházban. Amikor nyugdíjba ment, nagyon rossz lett volna teljesen leállnia a munkával, ezért elhatározta, hogy ezután a kertjét fogja olyan odaadással ápolni, ahogyan korábban az embereket. 

– A kert szeretetét a szüleimtől örököltem. Édesapámmal szerettem leginkább dolgozni, tőle lestem el minden apró trükköt, mozdulatot, tevékenységet. Nem szájbarágósan magyarázta el, hogy mit hogyan csináljak, hanem én figyeltem, hogy a munkáját milyen gondossággal, alapossággal végzi – fogalmazott Bán Anna. 

Megtudtuk: a kertjében megtermelt gyümölcsöket, zöldségféléket feldolgozza, befőtteket, savanyúságokat, ivóleveket, különböző zöldségkrémeket készít saját szükségletére és gyermekei családjainak ellátására. Őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, a fel nem használt terményt a környékbeli piacon szokta értékesíteni. Mindezt úgy végzi, hogy örömmel, megelégedéssel töltse el. A jó levegőn végzett munka sokszor inkább pihenésnek, kikapcsolódásnak számít és örömmel tölti el, hogy családjának ily módon is segíthet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában