Adóemelés

2022.11.26. 14:15

Több adót kell fizetni a gyöngyösieknek jövőre

Az építmény-, a kommunális- és az idegenforgalmi adó is magasabb lesz az ideinél.

Sz. Sz. I.

2022 11 24 - Testületi ülés - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Gyöngyös képviselő-testülete a csütörtöki ülésén a büdzsé közüzemi díjak drágulása miatt megemelkedett forrásigényére tekintettel több helyi adó mértékének emeléséről döntött. 

A városháza tájékoztatása szerint az építményadó mértéke az üzleti célú ingatlanok esetében négyzetméterenként 150 forinttal emelkedik majd jövőre, így a vállalkozások építményeik nagyságával arányosan, sávosan változó adóterhe 750 és 900 forint között alakul négyzetméterenként. A garázsok után a magánszemélyek által fizetendő adómérték ugyanakkor ennél kisebb mértékben, 100 forinttal emelkedik, így a teremgarázsok után 500, a sorgarázsok után 600, míg a családi házakkal azonos helyrajzi számon lévő garázsok után 400 forintot kell majd fizetni négyzetméterenként.

A magánszemélyek kommunális adója 10 százalékkal emelkedik jövőre, így a lakóingatlanok után fizetendő adó mértéke, amely az ingatlan alapterületének és komfortfokozatának szorzatként kerül meghatározásra, 5 500 és 13 300 forint között alakul 2023-ban. Az adó alól mentességet élvezők körét nem módosította a grémium, így például a 70 év felettieknek továbbra sem kell kommunális adót fizetniük.

Változik az idegenforgalmi adó mértéke is: az általános adómérték 60 forinttal 550 forintra, míg a magánszálláshelyek által fizetendő adó mértéke 50 forinttal 450 forintra emelkedik vendégéjszakánként.

Az önkormányzat a tájékoztatásában azt is közli, hogy Gyöngyösön 2014 óta először került sor adóemelésre, a korábbi években ugyanis több ütemben is mérséklődtek a helyi adóterhek. Ezt a folyamatot a drasztikus energiaár-emelkedések miatt szakította meg a képviselő-testület. A képviselő-testület csütörtökön azzal a kiegészítéssel fogadta el a helyi adókról szóló 2023-as rendeletét, hogy amennyiben a kormány kompenzálja az energiahordozók drágulása miatt adódó önkormányzati többletköltségeket, akkor a lakosságot érintő terheket év közben csökkenti.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában