Könyvtár

2022.11.10. 08:14

Vallások csatáztak egy hajdani világháborúban: izgalmas előadás az egri könyvtárban

A harmincéves háború és erdélyi fejedelmekről tartott előadást dr. Borbély Zoltán adjunktus a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban szerda délután.

B. D.

Dr. Borbély Zoltán adjunktus tartott előadást

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Idén 10 éves a Sorsfordulók Sorsfordítók Történelmi Szemelvények előadássorozat. Dr. Borbély Zoltán adjunktus tartott előadást harmincéves háborúról és erdélyi fejedelmekről. Az eseményt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézete és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár rendezte.

– A prágai defenesztrációval bonyolult háborús helyzet vette kezdetét Európában, ami 30 éven keresztül kötötte le a kontinens legtöbb államát. Alapvetően a harmincéves háborút vallásháborúként tartja számon a szakirodalom. A reformáció megindulásától kezdődően a XVII. század közepéig a háborús konfliktusok legnagyobb része mögött felekezeti háttér húzódik meg. A harmincéves háború azonban egy olyan háború, amely gyakorlatilag a XVII. századi világháborúként is értelmezhető. Ugyanis a legtöbb Európai államot érintette, hiszen rendkívül kiterjedt konfliktusról van szó – emelte ki dr. Borbély Zoltán adjunktus.

A háború bizonyos szakaszaiban elsősorban már nem felekezeti, hanem többnyire nagyhatalmi küzdelmek és hatalmi egyensúly állt a háttérben. A Prágában kezdődő problémákat 1648-ban a késő középkori Európa zárta le, és ezzel a XVII. század második felétől egy új korszak vette kezdetét. Az előadás az erdélyi fejedelmek harmincéves háborúban betöltött szerepéről szólt, s dr. Borbély Zoltán azt mutatta be, hogyan és miért kapcsolódtak be a háborúba a különböző államok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában