Fogyatékossággal élők világnapja

2022.12.04. 13:45

Az elesettekre is fordítsunk figyelmet: erről szólt a program a egri Civil Közösségek Házában

A fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából szerveztek ünnepséget szombaton a Civil Közösségek Házában.

F. V. E.

Nemcsak az ünnepek előtt fontos, hogy odafigyeljünk rájuk, elfogadjuk őket

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 30 évvel ezelőtt nyilvánította december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává.

– Ezen világnap célkitűzése, hogy világszerte megvalósulhasson az, hogy a sérültek ne maradjanak magukra a nehézségeikkel, ne szigetelődjenek el, hanem a társadalom egyenrangú polgáraiként élhessenek – osztotta meg portálunkkal Bartos Erika, a BEN - Autista és Autisztikus Gyermekekért Közhasznú  Egyesület elnökhelyettese. 

Mint mondta, tisztában vannak vele, hogy az ép embereknek is vannak gondjaik, kihívásokkal kell megküzdeniük. Úgy tapasztalják, kicsit talán kevésbé fordulnak fogyatékossággal élő embertársaik felé, de az advent erről is szól, hogy ilyenkor jobban odafigyeljünk egymásra. Bartos Erika az ünnepségen Libor Zoltán szavait idézte: Hiszünk abban, hogy minél nehezebbek az idők, annál szükségesebb, hogy segítsünk a legsebezhetőbbeken. Egy közösség, egy település, egy nemzet igazi erejét az mutatja meg, hogy hogyan bánik a legelesettebb tagjaival. 

Ezen gondolatok szellemiségében telt a BEN Egyesület szervezésében a szombati ünnepség, ahol a fogyatékkal élő emberekkel és családjaikkal foglalkozó szervezetek találkozhattak, bemutatkozhattak és jobban megismerhették egymást. 

Az eseményen részt vett többek között a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete, karate bemutatót tartottak, a Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény táncosai pedig táncórákat vettek a program előtt, és bécsi keringőt mutattak be. 

– Szívós Győző színművész évek óta önzetlenül fogadja el a meghívásainkat, most is nívós adventi csokrot állított össze, s hogy még családiasabb hangulatú legyen a program, az Eger Város Védőnői a Családokért Alapítvány tagjai kézműves foglalkozást tartottak, s közösen alkottak gyönyörű karácsonyi díszeket – jegyezte meg Bartos Erika. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában