Távol marad

2022.12.29. 14:23

Botrány a Borszalonon: az egri polgármester nem ünnepel azokkal, akik szerinte kiszivattyúzták a Tarnát

A kápolnai macskaárvaház azt kéri a képviselőktől, akadályozzák meg, hogy a borászat a borvidék népszerűségéből profitáljon.

Sz. M. L.

Idén nem lesz ott a polgármester a rendezvényen

Forrás: Nemes Róbert

A Kápolnai Macskaárvaház Alapítvány felháborítónak, cinikusnak és erkölcsi értelemben bűnpártolásnak tartja, hogy az idén nyáron a Tarna folyó vizét engedély nélkül kiszivattyúzó Debrői Tóth és Tóth Borászat gátlástalan természetpusztító tulajdonosa lehet az Egri Borszalon vendége – tette közzé az alapítvány közösségi oldalán csütörtök délelőtt, az egri borvidék hagyományos téli rendezvénye előtt pár órával.

– Megdöbbentő számunkra, hogy a térség komoly, ismert borászatai képesek egy olyan céggel közösen dolgozni, akiről annyi már bizonyosan kiderült: engedély és megbánás nélkül pusztította el csodálatos kis folyónk, a Tarna flóráját és faunáját. Képesek egy olyan céggel együtt megjelenni, amelynek tulajdonosai fizikai erőszakot kilátásba helyezve félelmet próbáltak kelteni az állat és növényvilág megmentéséért kiálló természet és állatvédőkkel, gazdákkal szemben. Arra kérünk minden jóérzésű egri és heves megyei közszereplőt, hogy adjon hangot nemtetszésének. Ne vállaljon közösséget a gátlástalan, cinikus természetpusztító debrői borászattal. Egyúttal felhívjuk Eger város polgármesterét, képviselőtestületét, hogy korábbi, óriási többséggel és jelentős konszenzussal meghozott határozatuk értelmében, akadályozzák meg a Debrői Tóth és Tóth borászatot abban, hogy érdemtelenül húzzon hasznot Eger és az Egri borvidék népszerűségéből – fogalmazott a macskaárvaház.

Mint megtudtuk a felhívásuk nyomán Mirkóczki Ádám polgármester nem vesz részt az Egri Borszalon esten.

– Ma vált nyilvánvalóvá számunkra, hogy a Tóth és Tóth Borászat is részt vesz az eseményen. Ugye született egy közgyűlési döntés, hogy az egri, önkormányzathoz köthető rendezvényekről kitiltottuk a borászatot a Tarnán végzett természetpusztítás miatt. Felhívtam a szervezőket, akik arra hivatkoznak, hogy nem egri szervezésű, hanem az egész borvidéket érintő eseményről van szó. így sem én, sem az alpolgármesterek nem veszünk részt az eseményen – közölte. Hozzátette, bár nem kötelező figyelembe venni a szervezőknek a közgyűlési döntést, ezt egy morális kérdésnek tartja, nincs helye jogi kiskapu keresésnek.

– Megdöbbentő és szomorú, hogy az egri borász társadalom nem áll ki a természetkárosítással szemben. számomra furcsa, hogy azokkal ünnepelnek ma este akik ezt tették. A közgyűlési döntés óta ráadásul képviselői kérdésre Pintér Sándor Belügyminiszter elmondta, nem volt engedélye a borászatnak a szivattyúzásra. Ráadásul még csak elnézést sem kértek a törvénytelenségért – mondta a polgármester.

A szervezőknél is érdeklődtünk, hogy kívánnak-e reagálni a felhívásra, ám erre még nem érkezett válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában