Eljárás

2022.12.09. 17:22

Nem volt engedélye az aldebrői borászatnak a tarnai vízkivételre

Eljárás folyik a Tarna maradék vizét a nyáron jogtalanul kilocsoló borászat ellen, de azóta megkapták a vízjogi üzemeltetési engedélyt.

T. B.

A Tarna patak vizével öntözték a szőlőt Aldebrő mellett

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Nagy port kavart nyáron, hogy a legforróbb, legaszályosabb időszakban az aldebrői Tóth és Tóth Pincészet, amely szőlő szaporítóanyagot is előállít, a vízszegény Tarna-patakból öntözött, emiatt az alsóbb részeken ki is száradt a meder, eltűnt belőle az állatvilág. Nemrégiben Bort isznak és vizet szivattyúznak címmel nyújtott be kérdést a Belügyminisztériumnak Dudás Róbert, a Jobbik képviselője a Tarna-patak nyári aszályban való kiszivattyúzása ügyében. A képviselő kérdésére a napokban Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Ebben arról tájékoztatta Dudás Róbertet, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi, Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya a Tarna-patak öntözési célú igénybevétele és patakmederbe történő beavatkozás ügyében július 21-én helyszíni ellenőrzést tartott a vízfolyás Aldebrő és Kápolna közötti szakaszán.

Ott homokzsákokkal való engedély nélküli elzárást, víz-visszaduzzasztást és üzemelő vízkivételt is tapasztalt. A vízügyi hatóság a vízikönyv nyilvántartás és a helyszínen tapasztaltak alapján megállapította, hogy a vízkivétel idején a korábbi engedélyes egyéni vállalkozó vízhasználó nem rendelkezett hatályos vízjogi engedéllyel a Tarna-patakra vonatkozóan. Az ellenőrzés után a mederelzárást elbontották, a torlaszt megszüntették.

Rétvári szerint a vízügyi hatóság a Tarna-patak jogellenes öntözési célú igénybevétele és a patakmederbe történő jogellenes ügyében közigazgatási eljárást indított, amely azóta lezárult. A vízfelhasználásra vonatkozó vízjogi üzemeltetési engedélyt a hatóság kiadta. Ismeretlen tettes ellen büntetőeljárás folyik, szakértői vélemény alapján azonosítják a gyanúsítotti kört és folytatják a nyomozást.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában