TOP és források

2022.12.09. 19:07

Egységként kell kezelni Eger és térsége fejlesztéseit

A Nemzeti Helyreállítási Tervet az Európai Unió Bizottsága kiválónak ítélte, elfogadásra javasolta az Európai Tanács részére.

Sz. M. L.

Dr. Navracsics Tibor és Dr. Pajtók Gábor a sajtótájékoztatón

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselőjének meghívására a megyeszékhelyre látogatott péntek délután dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, hogy első kézből informálja térség önkormányzatai képviselőit és a szakmai érdeklődőket a következő uniós ciklus terület- és településfejlesztési programjairól, illetve a területfejlesztési politika megújításáról.

– Meggyőződésem szerint a megnyíló fejlesztési források páratlan lehetőséget teremtenek Eger és térsége együttes fejlesztéséhez. A választókerülethez tartozó 27 település abban az esetben lehet nyertese a következő hét év fejlesztéseinek, amennyiben mintegy egységes agglomerációként tekintünk rá, amelyben természetesen minden egyes településnek meghatározott szerepköre és funkciója van – fogalmazott az előadás után tartott sajtótájékoztatón dr. Pajtók Gábor. Mint mondta, a kiegyenlített területi fejlődést segítő, közös előnyökön nyugvó megközelítések erősítését személyes feladatának tekinti.

– A területi egyenlőtlenségek csökkentése szempontjából kiemelkedően fontos az Európai Unió (EU) kohéziós forrásain belül a Területi Operativ Program+ források felhasználása. Eger részére csaknem 8,5  milliárd forint áll rendelkezésre, a közgyűlés már döntött ezen források felhasználási céljairól, amely célok utóbb még módosíthatóak. A kisebb települések területfejlesztési igényeit a vármegyei önkormányzat koordinálja. Ezek a források számos fejlesztési cél elérését szolgálják majd. A legfontosabbak, a gazdaságfejlesztési és turisztikai célok. Ehhez kapcsolódva közel 3 milliárd értékű fejlesztési igényt fogalmaztak meg a helységek. A települések élhetőbbé tételének javítását, helyi szolgáltatások fejlesztését szolgáló célokra pedig 6,5 milliárd forintnyi pályázat érkezett. Szintén fontos az energiahatékonyság javítása, az energetikai célok, erre egyelőre majdnem egymilliárd forint összegű fejlesztési igényt azonosítottak eddig a települések. Az infrastruktúra fejlesztése pedig elsősorban belterületi utak korszerűsítése, rekonstrukciója, közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztések révén valósul meg – ismertette az országgyűlési képviselő.

– Talán a nyilvánosság számára a legérdekesebb az Európai Uniós források ügye. Közel állunk ahhoz, hogy december végéig megszülessenek azok a megállapodások, amelyeknek köszönhetően ténylegesen hozzáférhetünk az EU forrásokhoz – kezdet dr. Navracsics Tibor. – Kohéziós alapból mintegy 14 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre, magyar társfinanszírozással. Ennek egy részét már megkaptuk, s további 10 ezer milliárd a tárgyalások végső fázisánál jár.

A helyreállítási alap 2300 milliárd forintot jelent, ezt 2026 végéig használhatja majd fel hazánk. A Nemzeti Helyreállítási Tervet az EU Bizottsága kiválónak ítélte, elfogadásra javasolta az EU tanácsa részére. Ennek 48 százaléka a zöld átmenet fejlesztésére fordítandó, például a gázfüggőség csökkentésére,  energetikai infrastruktúra fejlesztésre illetve energetikai rendszer korszerűsítésre. További 30 százalék a digitális átmenethez használható fel, ezzel összesen nyolcszáz millió forintból indul majd számos új program. Szintén az uniós forrásokra támaszkodik az emberi erőforrások operatív program, a tanárok béremelése január 1-jén kezdődik, s az első időszakban javarészt az EU, majd a kormány viseli a nagyobb terhet. Ez lehetővé teszi, hogy a pedagógusok bére az átlagbér 80 százalékát elérje, csaknem nyolcszázezer forintot – részletezte a miniszter.
kepala: A sajtótájékoztatón dr. Navracsics Tibor (balra) és dr. Pajtók Gábor Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában