Múltidéző

2022.12.26. 17:55

Gyár állott majd kőhalom: az egyszervolt bélapátfalvi mészüzemre sokan emlékeznek fájó szívvel + videó

A bélapátfalvi régi cementgyár telephelyén 1949-1951 között egy új mészüzemet építettek a Bél-kő nagy tisztaságú mészkövére alapozva, ez egy négy aknakemencés darabos égetett meszet előállító gyár volt.

T. B.

Rendőri ellenőrzés a cementgyár előtt a hetvenes években

Forrás: Fortepan / Magyar Rendőr

Az ipartörténetről író Bélapátfalvai KulTurDia Nkft. honlapján arról is írtak, ez kezdetben generátor gáz, majd olaj (pakura) végül földgáztüzeléssel üzemelt, s 1998-ban történt leállításáig összesen 2,5 millió tonna égetett meszet adott a hazai építőiparnak és egyéb technológiáknak. A régi cementgyárat már korábban lerombolták, a többször modernizált mészüzemet 1999-ben tették a földdel egyenlővé, amelyet a helyiek is megörökítettek. Nemsokára az 1979-ben épült új cementgyár is ugyanerre a sorsra jutott 2004-ben. Az új cementgyár egyes épületei még ma is állnak, a terület az ipari parknak ad otthont. A régi cementgyár környékén manapság az egészségház és az önkéntes tűzoltók laktanyája található.

Az 1955-ben készült filmhíradóban arról beszélnek, hogy az elavult szilvásváradi helyett az ötéves terv korszerű üzemmel ajándékozta meg a vidéket. Bélapátfalván épült fel Közép-Európa legmodernebb mészgyára, amely havonta ötszáz tonna meszet termelt. A híradóban feltűnik a Bél-kőn nyitott bánya is, ahol már 1910-ben folyt kőbányászat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában