Megemlékezés

2022.12.12. 15:59

Kegyeleti megemlékezés: az egri sortűz áldozataira emlékeztek a koszorúzással + fotók

Kegyeleti megemlékezést rendeztek az 1956. december 12-ei egri sortűz áldozatainak emlékére hétfőn a Széchenyi István utca és a Csiky Sándor utca kereszteződésében található Ötvenhatosok Emlékparkjában.

F. V. E.

Minczér Gábor alpolgármester kiemelte, a mai napig nem ismerjük az egri sortűzben elhunytak pontos számát.

– Ugyanakkor nem is a számok fontosak, hanem az a cselekedet, amely mellett soha nem mehetünk el szótlanul. Az a tett, amely Eger történelmének talán egyik legsötétebb eseménye volt, amikor is a békésen felvonulók, a szabadságukért tüntető emberek közé lőttek, s vették el sokuk életét aljasul és értelmetlenül. A magyarság szabadságvágyáról szóltak 1965-os események, s bár sajnálatos módon belső árulók és külső elnyomás segítségével a forradalmat, szabadságharcot vérbe fojtották, azonban a nép szabadságvágya továbbra is megmaradt, s az 1989-es rendszerváltozás után ez a szabadságvágy végre kiteljesedhetett – mondta beszédében az alpolgármester. 

A megemlékezés Tóth Imre református lelkész és Szabó József Béla atya imájával folytatódott, majd koszorúzással zárult. Az egri önkormányzat, helyi iskolák, szervezetek és egyesületek helyezték el koszorújukat az emlékműnél. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában