Hungarikum a TDK

2022.12.07. 08:25

Kutató hallgatók munkái versengtek Gyöngyösön

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Károly Róbert Campusa adott otthont a múlt héten az idei Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia gazdaság- és vidékfejlesztési szekciója ülésének.

Sz. Sz. I.

Az utolsó egyeztetés a konferencia előtt dr. Koncz Gábor és dr. Pallás Edit között

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Köszöntőjében dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt, hogy a tudományos diákkör a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formája, több mint hetvenéves múltra tekint vissza. 

– Nemzetközi szinten is elismert tevékenységről van szó, egy hungarikumról. Kiemelkedő tehetségű, tanórai kereteken túl kutatni vágyó hallgatók számára ad kiváló lehetőséget a készségeik fejlesztésére, képességeik kiteljesítésére. A konferenciára elkészített kutatási anyag mögött rengeteg munkaóra, innovatív ötlet, kétely és megerősítés, átalvatlan éjszaka van. Büszke vagyok arra, hogy az általam vezetett intézményben sok kiváló, jó képességű fiatal teszi a dolgát – érdeklődve kutat, megtanulja, mi az a kitartó munka, és megtapasztalja annak eredményét. Egykori diákkörösként is mondhatom, hogy az erre fordított idő és energia sokszorosan megtérül. A megszerzett tapasztalat és a sikeres részvétel mind a továbbtanulásnál, mind a munkaerőpiacon előnyt jelent majd – összegezte dr. Gyuricza Csaba. 

Dr. Pallás Edit tanszékvezető, egyetemi docens, a bírálóbizottság elnöke szerint az, hogy valaki kutat, talán kicsit furcsán, kissé elit módon hangzik, holott a mindennapokban benne van a kutatás. 
– Gondoljunk a középkorra, amikor az alkimisták szorgalmasan kutatták az aranykészítés módját, és közben olyan felfedezéseket tettek, amelyek ma nélkülözhetetlenek, például mint a porcelán, és sorolhatnám tovább! Sokszor kutatunk a hétköznapokban, bár nem gondolunk arra, hogy ez a tevékenység a későbbiekben hová vezet. Kellemes hobbi is lehet, de nagyon komoly tudományos tevékenységgé is kinőheti magát – fogalmazott dr. Pallás Edit. 

A megmérettetés előtt még Bazsik István PhD-hallgató, korábbi Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) első helyezett látta el jó tanácsokkal a résztvevőket, majd dr. Koncz Gábor egyetemi docens, a campus Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke ismertette a szabályokat. Idén öt hallgató adott be pályamunkát, de betegség miatt csak négyen tudtak részt venni az eseményen. Az első helyezett Velti László kereskedelem és marketing szakos, a különdíjas pedig Bódis Márk vadgazda mérnök szakos hallgató lett. Ők ketten képviselhetik a gyöngyösi campust a jövő évi OTDK-n. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában