Testületi ülés

2022.12.15. 14:00

Megfúrják az autók benzintankját: ez is borzolja a kedélyeket a gyöngyösi képviselő-testületi ülésen

A gyöngyösi képviselő-testület csütörtöki ülésen a benzinlopás mellett arról is szó volt, miért kellett egészséges fákat kivágni a városban.

Szabó István

Testületi ülés Gyöngyösön (Archív fotó)

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gyöngyösön a decemberi rendes ülését tartja a város képviselő-testülete. Az ülésen elhangzott, hogy a már megtörtént szociális tűzifaosztás után is jelentős még az igény a segítségre. Dr. Horváth Gábor közigazgatási és intézményirányítási igazgató ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a belügyminiszter hirdette meg a programot, amelyre csak az ötezer lakos alatti települések pályázhattak. 

– Gyöngyösön a város szociális rendelete alapján van lehetőség tüzelőanyagot osztani a rászorulóknak. Az önkormányzat nyolcvan család részére határozott legalább öt mázsa tüzelő eljuttatásáról, a kiszállítás is megtörtént. A rendeletünk szerint van lehetőség arra, hogy az önkormányzat vásárolhat tüzelőanyagot a rászorultsági igény mértékéig, vagy oszthat tüzelőt a város közigazgatási területén fakivágásból, közterületi gallyazásból származó tűzifa mértékéig. Egyelőre annyi tűzifa volt, amennyit már kiosztottunk, amennyiben lesz újabb mennyiség, kérelemre ugyanúgy juttatunk belőle – összegezte dr. Horváth Gábor. 

Juhász Katalin, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság igazgatója több hozzá intézett képviselői kérdésre is választ adott.

– A déli városrész problémás forgalomtechnikai kérdésével kapcsolatban azt kell tudni, hogy az állami útkezelői engedély még nincs a birtokunkban, ezért nem végleges még ott a forgalomszabályozás. A Platán utcai közvilágítási hiba okán részleges javítások történtek, megtudakolom, minden hiba elhárult-e. Elég komoly szakaszhiba volt, ugyanis a teljes utca a kis piacig közvilágítás nélkül maradt – fogalmazott Juhász Katalin.

Lakossági jelzésekre hivatkozva több képviselő is megkérdezte az igazgatónőtől, miért vágtak ki a város különböző helyein jó űállapotú, nem beteg fákat is.

– Valóban voltak olyan fakivágásaink, amelyek egészséges egyedeket érintettek. Három esetben is volt a vízműnek komoly csőtörése. Többek között a Verseny utcánál kellett egy hatalmas méretű, egészséges fát kivágni, mert nem tudtak tőle hozzáfogni a javításhoz. Ebben a mi segítségünket kérték. Két másik helyszínen, a Platán utcához hasonlóan, évtizedekkel ezelőtt ráültették a fákat a közművezetékekre, s emiatt a gyökérzet azt teljesen tönkretette. Ez történt a Városkert úton idén két fa esetében, ahol emiatt az ivóvízbekötő-vezetékeket használhatatlanná váltak. A fapótlásokkal kapcsolatban fontos tudni, hogy ahol ezt nem tesszük meg, az azért van, mert közmű található a földben. Az őszi-téli időszakban majdnem százötven fát ültettünk el a városban, de a föld alatti közművek miatt sokszor nem lehetett oda telepíteni, ahová a képviselői kérések irányultak. A kivágott egyedek törzsei, és vastagabb ágai minden esetben a Városgondozási Zrt. telephelyére kerülnek, és ebből tudjuk kiosztani a szociális tűzifát. Az apró zöldhulladékot pedig a Vízmű Halászi úti telephelyére szállítjuk – foglalta össze Juhász Katalin.

Az ülésen elhangzott, hogy Gyöngyösön újfajta bűncselekmény ütötte fel a fejét. Eddig ismeretlen elkövető megfúrja az autók benzintankját, s a tulajdonos nemcsak a benzinlopás miatt bosszankodhat, de a járműve benzintartályának, karosszériájának javíttatása is pénzbe kerül. Ferenczy Dániel városrendészeti igazgató elmondta, hogy a rendőrség már kérte a polgárőrség és a városrendészet segítségét is, hogy ezen cselekmények megakadályozzák illetve felderítsék.

– Fokozottabban járőrözünk azokon a területeken, ahol ezek a bűncselekmények tapasztalhatók. Információim szerint már vannak olyan nyomok, amelyek elvezethetnek az elkövetőhöz – közölte Ferenczy Dániel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában